ΚΟΣΜΟΣ

Το πληγωμένο γόητρο του Πούτιν και οι «κίνδυνοι» για τον Πριγκόζιν και τη Wagner

Το πληγωμένο γόητρο του Πούτιν και οι «κίνδυνοι» για τον Πριγκόζιν και τη Wagner
Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tο γόητρό του το οποίο επλήγη από την ανταρσία Πριγκόζιν και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner επιχείρησε να αποκαταστήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος σε περίπου 2.500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, της Εθνικής Φρουράς και στρατιωτικές μονάδες. 

Εύλογα καθώς ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του από τον άνθρωπο που τον υπηρέστησε πιστά για χρόνια.

Ωστόσο αν και το Κρεμλίνο προσπαθεί να παρουσιάσει τον Ρώσο ηγέτη ως κάποιον που έδρασε με σύνεση για να αποφευχθεί το «χειρότερο δυνατό σενάριο» με το να δώσει χρόνο στις συνομιλίες για να προκύψει μια συμφωνία, η οποία και τερμάτισε την ανταρσία η αλήθεια είναι ότι το σενάριο του αλώβητου Πούτιν χάθηκε.

Παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στους επικριτές του λέγοντας «μείνετε μαζί μου γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

«Θα ήθελα όλοι να ξέρουν ότι η ομάδα Wagner χρηματοδοτήθηκε από το κράτος από το υπουργείο Άμυνας και τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε.

«Από τον Μάιο του 2022 μέχρι το Μάιο του 2023 πληρώθηκαν ένα δισεκατομμύρια δολάρια» πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα ερευνηθεί πλήρως πως έγινε η χρήση αυτών των χρημάτων από την Wagner και τον ίδιο τον Πριγκόζιν.

Στην συγκέντρωση που έλαβε χώρα σε μα πλατεία στο συγκρότημα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν εμφανίσθηκε μαζί με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι μαχητές της οργάνωσης Wagner είχαν ζητήσει την απόλυση του κατά την διάρκεια της ανταρσίας και της προέλασής τους προς την Μόσχα.

Τι γίνεται με τον Πριγκόζιν και τη Wagner

Όσο για τον Πριγκόζιν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι στη Λευκορωσία. Ωστόσο προκαλεί έκπληξη η είδηση ότι ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner δέχθηκε να μεταβεί στο Μινσκ, αν τελικά έχει μεταβεί εκεί, λόγω των στενών δεσμών με τη Μόσχα.

Κανείς δεν περιμένει ότι ο Πριγκόζιν θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο, όχι μόνο γιατί είναι ηγέτης μιας πολυπληθούς ομάδας, ενώ υπήρξε σε άνθρωπος του Πούτιν λειτουργώντας παρασκηνιακά για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Έκανε τη δουλειά του Κρεμλίνου για χρόνια από τη Συρία μέχρι και την Ουκρανία.

Μετά την ανταρσία του το θέμα είναι ποιες εγγυήσεις έχει λάβει για την ασφάλειά του και πως θα κινηθεί.

Αν τελικά είναι στο Μινσκ, όπως έχει ανακοινώσει ο Λουκασένκο, ασαφές μένει πόσο θα μπορεί να τον ελέγξει ο Λευκορώσος πρόεδρος και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης δεν είναι γνωστό τι θα κάνουν οι μαχητές του και αν θα αποτελεί απειλή για τη Ρωσία τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Αυτό γιατί πριν από την ανταρσία οι δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Wagner διαδραμάτιζαν καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με τα ίχνη του Πριγκόζιν να είναι άνγωστα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνουν οι μαχητές του πολλοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους δίνοντας την ευκαιρία στους Ουκρανούς να αντεπιτεθούν. Θα πολεμήσουν δίπλα στους Ρώσους στρατιώτες ή θα πάνε στη Λευκορωσία από όπου θα μπορούσαν να επιτεθούν ευκολότερα στο Κίεβο.

Το κλίμα σίγουρα στις τάξεις της Wagner είναι τεταμένο καθώς πολλοί από τους μαχητές νιώθουν προδομένοι από την στάση του Πριγκόζιν.

Ένα είναι βέβαιο τώρα όλα αρχίζουν και οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην περιοχή και τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ