ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πώς η δολοφονία 17χρονου από αστυνομικούς ανέδειξε μια πληγή της γαλλικής κοινωνίας

Γαλλία: Πώς η δολοφονία 17χρονου από αστυνομικούς ανέδειξε μια πληγή της γαλλικής κοινωνίας
Διαμαρτυρόμενοι πετούν πυροτεχνήματα στις αστυνομικές δυνάμεις στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι YOAN VALAT / ΕPA / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο 17χρονος Ναέλ, ο οποίος έπεσε νεκρός από μία σφαίρα αστυνομικού στα δυτικά του Παρισιού, δεν είναι η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που η γαλλική αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει τα τελευταία χρόνια επειδή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της. 

Στην Γαλλία τα τελευταία 10 χρόνια αρκετές δεκάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας αλλά και αρκετοί έχουν χάσει την ζωή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας και του υπουργείου εσωτερικών το 2022, 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά αψηφώντας την εντολή των οργάνων της τάξης που τους είχαν ζητήσει να σταματήσουν.

Από τους 13 νεκρούς οι οκτώ είναι κάτω των 20 ετών και οι έρευνες που ακολούθησαν έφεραν μόνο πέντε από τους συνολικά 20 εμπλεκόμενους αστυνομικούς ενώπιον δικαστηρίων.

Οι γαλλικές Αρχές αναφέρουν πως μέσα σε 10 χρόνια οι παραβάσεις τύπου «άρνηση συμμόρφωσης» έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% με τις οργανώσεις και την αντιπολίτευση να παραθέτει στοιχεία ανάλογης αύξησης χρήσης όπλων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Ναντέρ / YOAN VALAT - EPA - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Ναέλ ο οποίος είναι το δεύτερο θύμα για το 2023 φαίνεται πως είναι η υπόθεση για την οποία θα κληθεί να δώσει σαφείς απαντήσεις η κυβέρνηση Μακρόν.

Ο λόγος; Ένας αμφιλεγόμενος νόμος του 2017 σύμφωνα με τον οποίο οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση του επιχειρησιακού τους περιστρόφου κατά ατόμων που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις ή τις εντολές τους.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση ένοπλης βίας σε αυτές τις περιπτώσεις εάν κρίνουν πως οι ύποπτοι διαφεύγουν του ελέγχου είτε γιατί πρόκειται να προκαλέσουν κακό σε τρίτους είτε γιατί σκοπεύουν να βλάψουν τα ίδια τα όργανα της τάξης.

Ο εν λόγω νόμος πέρασε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2017 αλλά βασίστηκε εν πολλοίς στις διατάξεις του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που ισχύει στην Γαλλία από το 2015 μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Εθνικό Στάδιο της Γαλλίας και στο Μπατακλάν.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και αυτό της Δικαιοσύνης βάλλονται τόσο από την αριστερά όσο και από την άκρα δεξιά για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία επιλέγει να επιβάλλει το νόμο και την τάξη.

Η παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν μάλιστα κατέθεσε επίσημη ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί με τους δύο αστυνομικούς που έχουν καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο να πυροβολούν μέρα μεσημέρι εν ψυχρώ τον 17χρονο σε μία περιοχή του Παρισιού που δεν θεωρείται από τις υποβαθμισμένες και από αυτές με την υψηλότερη εγκληματικότητα.

Γαλλικά μέσα σημειώνουν πως ο θάνατος του 17χρονου και οι έντονες αντιδράσεις που αυτή φέρνει στη γαλλική κοινωνία είναι πιθανό να κινητοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος.

Φωτιές, καπνογόνα και ένταση στην Ναντέρ / YOAN VALAT - EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο, πηγές από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ο νόμος δεν έχει σχέση με τον τρόπο εφαρμογής και υπογραμμίζουν πως εκτός από νεκρούς στα στοιχεία θα έπρεπε να υπάρχουν και οι ζωές που σώθηκαν από την εξουδετέρωση εγκληματιών.

Ακόμη ένα στοιχείο που προξενεί πάντως αλγεινή εντύπωση είναι και αυτό των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η γαλλική αστυνομία για τα περιστατικά αυτά.

Όπως προκύπτει δεν έχει αναλυτικά δεδομένα για συλλήψεις αλλά και χρήση ένοπλης βίας για τα τελευταία έξι χρόνια από όταν δηλαδή ξεκίνησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως για κανένα από τα θύματα των τελευταίων τριών ετών δεν έχει υπάρξει καταδίκη από την γαλλική δικαιοσύνη προς αστυνομικό που έκανε χρήση του όπλου σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ