ΚΟΣΜΟΣ

Nέα έρευνα δείχνει γιατί πλέον πρέπει να ανακυκλώνουμε και τα μαλλιά μας

Nέα έρευνα δείχνει γιατί πλέον πρέπει να ανακυκλώνουμε και τα μαλλιά μας
Τα μαλλιά, λένε οι επιστήμονες, έχουν τόσες πολλές χρήσιμες ιδιότητες που είναι κρίμα να τα πετάξεις. Photo/Unsplash

Οι άνθρωποι παράγουν μια εκπληκτική ποσότητα απορριμμάτων μαλλιών - τα κομμωτήρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά πετούν περίπου 31,5 τόνους την ημέρα και αυτός ο αριθμός είναι επταπλάσιος στην Ευρώπη.

Σχεδόν όλα αυτά τα «απόβλητα» καταλήγουν σε χωματερές και αποτεφρωτήρες, όπου μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβή αέρια θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Αλλά τα μαλλιά, λένε οι επιστήμονες, έχουν τόσες πολλές χρήσιμες ιδιότητες που είναι κρίμα να τα πετάξεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλέον συλλέγουν τρίχες και βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να τις ανακυκλώνουν, από την ύφανση τους σε χαλάκια για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων έως τη ρευστοποίησή τους για χρήση ως λίπασμα. Ναι, το να ανακυκλώνεις τα μαλλιά σου είναι η νέα μόδα στην κλιματική ευαισθητοποίηση μας.

Τα μαλλιά μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι πραγματικά πολύτιμο λένε οι νέες έρευνες μιας και είναι σε θέση, αν απλωθούν στο χώμα, να κρατήσουν την υγρασία των φυτών, χωρίς αυτό να εξατμιστεί στον αέρα αμέσως. Αυτό κάνει αυτομάτως το χώμα πιο γόνιμο. Πιο συγκεκριμένα, τα μαλλιά αποτελούνται από 95 τοις εκατό κερατίνη και είναι αυτή η ινώδης πρωτεΐνη που μεσολαβεί στις υδρόφοβες αλληλεπιδράσεις.

Τα ανακυκλωμένα μαλλιά έχουν επίσης πιο κοινές καθημερινές εφαρμογές - σε ρυθμιστές που τοποθετούνται γύρω από τις αποχετεύσεις για να αποτρέψουν το λάδι των κινητήρων από τη ρύπανση της απορροής των ομβρίων υδάτων - και κατ' επέκταση, τα υδάτινα σώματα - καθώς και βιοδιασπώμενες παγίδες λίπους για την απορρόφηση του μαγειρικού λαδιού. Αν κάποιος χρησιμοποιεί ανθρώπινα μαλλιά πάνω στο χώμα, χρησιμοποιεί 48 τις εκατό λιγότερο νερό για να το ποτίσει.

Τα μαλλιά περιέχουν επίσης ίχνη ασβεστίου και φωσφόρου, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των φυτών.

Το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή έκανε μια μελέτη που συνέκρινε την επίδραση των λιπασμάτων με βάση τα μαλλιά στα φυτά με εκείνη των εμπορικών λιπασμάτων που πωλούνται σε καταστήματα κήπου.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αφού η ερευνητική ομάδα έλαβε μεγαλύτερη απόδοση από τα φυτά που έλαβαν επεξεργασία με μαλλιά παρά από τα εμπορικά φυτά που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με λίπασμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ