ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Παραμένει επικεφαλής του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Politico: Παραμένει επικεφαλής του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Virginia Mayo

Την απόφασή του Γενς Στόλτενμπεργκ να παραμείνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ για έναν ακόμη χρόνο, μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ειδικότερα, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως η παράταση της θητείας του γενικού γραμματέα είναι «τελειωμένη υπόθεση».

Ταυτόχρονα, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ερωτηθείς εάν αυτό έχει αποφασιστεί, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «θα επισημοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα». Αντίστοιχα, ανώτερος διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη και ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν επίσης ότι υπάρχει συναίνεση εντός της συμμαχίας για παράταση.

Οι αξιωματούχοι αυτοί προέβησαν στις δηλώσεις αυτές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η απόφαση για παραμονή του Στόλτενμπεργκ αναμενόταν ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον επόμενο μήνα, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικές συγκεντρώσεις συμμαχίας εδώ και χρόνια, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Σύμμαχοι ήθελαν να πάρουν μια απόφαση για το αν θα διατηρήσουν τον γενικό γραμματέα στη θέση του ή θα καταφέρουν να βρουν νέα ηγεσία πριν τη σύνοδο της 11ης - 12ης Ιουλίου. Μία σύνοδο που, έρχεται στον απόηχο του τερματισμού της αντεπίθεσης της Ουκρανίας και της ανταρσίας της Wagner, με ορισμένα κράτη - μέλη να προτιμούν τον έμπειρο πολιτικό σε μια κρίσιμη περίοδο.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, υπηρετεί ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014 και έχει ήδη παραταθεί πολλές φορές η θητεία του. Η Συμμαχία έψαχνε για μήνες το διάδοχο του. Τα βασικά ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen και ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, προτού επιλέξουν να παραμείνουν με τον σημερινό γενικό γραμματέα.

Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν την Τετάρτη (28/6) ότι θα ανακοινωθεί «την επόμενη εβδομάδα» ότι ο Στόλτενμπεργκ θα παραμείνει γενικός γραμματέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ