ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν την συμφωνία για το μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν την συμφωνία για το μεταναστευτικό
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Σε αδιέξοδο οδηγείται η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Bίκτορ Ορμπάν αρνείται να αποδεχτεί τη συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, μεταδίδει το Politico.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμπόδισε την προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ να οριστικοποιήσουν μια δήλωση για τη μετανάστευση, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.

Μάλιστα, βάσει των όσων ανέφερε ένας αξιωματούχο στο Politico που γνωρίζει τη συζήτηση, η Πολωνία υποστηρίζει την αντίθεση της Ουγγαρίας και ζητάει οι χώρες να συμφωνήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική μόνο με συναίνεση.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου. Όπως αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχο, η κίνηση της Πολωνίας ήταν αναμενόμενη, και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να καταθέτει την ιδέα του.

Η ίδια πηγή λέει ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.

Οι δυο χώρες (Πολωνία, Ουγγαρία) αντιδρούν στην πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση που προβλέπει τη μεταφορά μεταναστών σε όλες τις χώρες του μπλοκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Politico ο Όρμπαν είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δήλωση για το μεταναστευτικό, παρά μόνο αν συμπεριλαμβάνεται το αίτημα της Πολωνίας, να συμπεριληφθεί η φράση «συναίνεση», καθώς και κάθε χώρα να αποφασίζει ποιους μετανάστες «δέχεται στην επικράτειά της»,

Όπως ανέφερε αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την πολωνική πρόταση ως απαράδεκτη.

Τρεις διπλωμάτες είπαν ότι αυτή η αντιπαράθεση σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί απλώς να απορρίψουν ολόκληρο το κείμενο για τη μετανάστευση από την τελική τους δήλωση.

Αυτή την ώρα, αξιωματούχοι προσπαθούν να διευθετήσουν τις διαφωνίες, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στη συζήτηση για την Κίνα κατά τη διάρκεια του δείπνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ