ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Γαλλία: Δεκάδες τραυματίες αστυνομικοί στις βραδινές κινητοποιήσεις για τον Ναέλ

Χάος στη Γαλλία: Δεκάδες τραυματίες αστυνομικοί στις βραδινές κινητοποιήσεις για τον Ναέλ
(AP Photo/Jeremias Gonzalez, File)

Επεισόδια με πρόκληση υλικών ζημιών και συνθήματα κατά των Αρχών σημειώθηκαν για τρίτη νύχτα στη Γαλλία μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού. Μόνο τη νύχτα των κινητοποιήσεων προς τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/6) τραυματίστηκαν 249 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Ειδικότερα, τα επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις στη Γαλλία καθώς ο θάνατος του εφήβου είχε ήδη πυροδοτήσει ταραχές τις δύο προηγούμενες ημέρες αφού έγινε γνωστό ότι αστυνομικός πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον άτυχο νέο.

Συνολικά 40.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, από τα οποία 5.000 στο Παρίσι. Κανένας αστυνομικός ή χωροφύλακας δεν έχει τραυματισθεί σοβαρά, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη Γαλλία, το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι τα 18 έτη. Σε βάρος του αστυνομικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Απαγγελία κατηγοριών

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως η επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτούν φωνές που υψώθηκαν στην άκρα δεξιά, είναι «επιλογή που δεν εξετάζεται σήμερα».

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

«Δεν είμαι οργισμένη με την αστυνομία, δεν είμαι οργισμένη παρά εναντίον ενός ανθρώπου: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέρα του Ναέλ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Η εισαγγελία «θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν» συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «την οπλοχρησία» του αστυνομικού που πυροβόλησε τον έφηβο, τόνισε χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας.

«Τα πρώτα» και «τα τελευταία» λόγια του αστυνομικού, που παραμένει προφυλακισμένος, είναι πως ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια, δήλωσε χθες ο συνήγορός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επιμένοντας στο ότι ο εντολέας του «δεν ήθελε να σκοτώσει».

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η τραγωδία έγινε κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στο όχημα που οδηγούσε ο Ναέλ, γνωστός στη δικαιοσύνη διότι είχε «αρνηθεί να υπακούσει» σε εντολή οργάνου της τάξης και στο παρελθόν και για παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επρόκειτο να προσαχθεί σε δικαστήριο ανηλίκων τον Σεπτέμβριο.

Κινητοποιήσεις και στο Βέλγιο

Στη Μασσαλία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες βράδυ με την αστυνομία, καταστήματα λεηλατήθηκαν και 14 άνθρωποι προσήχθησαν.

Στη Γκρενόμπλ, λεωφορείο δέχθηκε βροχή πυροτεχνημάτων και υπάλληλοι τοπικής εταιρείας μεταφορών σταμάτησαν τη δουλειά.

Επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, όπου η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 30 προσαγωγές το βράδυ. Συγκοινωνίες ανεστάλησαν. Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζεται αυτοκίνητο στις φλόγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ