ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Πώς η άνοδος της Δεξιάς επηρεάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

Politico: Πώς η άνοδος της Δεξιάς επηρεάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη μετατοπίζονται προς τα δεξιά δημιουργώντας έναν νέο ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, σημειώνουν αναλυτές, με αφορμή και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας, μετά τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τη συρρίκνωση της Αριστεράς. 

Πρώτα ήταν η Ιταλία, μετά ήρθε η Φινλανδία και η Ελλάδα, ενώ η Ισπανία θα μπορούσε να είναι η επόμενη, αναφέρει σε εκτενές του άρθρο το Politico, επισημαίνοντας ότι οι δεξιές κυβερνήσεις σταδιακά διαδέχονται η μία την άλλη στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που σκληρά δεξιά κόμματα εξασφαλίζουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο.

Στη Γερμανία, η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική (AfD) που ελέγχεται για ακραίες, έχει ξεπεράσει τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Σλοβακία που φαίνεται ότι στρέφονται δεξιά για τις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, κεντροδεξιό κόμμα προηγείται και στις δημοσκοπήσεις της Πολωνίας.

«Είναι μια εξέλιξη που αναπόφευκτα θα αναδιαμορφώσει την Ευρώπη επηρεάζοντας τα πάντα, από τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέχρι το ποιος είναι ευπρόσδεκτος στην ήπειρο», αναφέρει το Politico, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο συντηρητικές Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια».

Το «φαινόμενο» Μελόνι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «φαινόμενο» Μελόνι που ήταν η επιβεβαίωση αυτής της τάσης, θα μπορούσε να επηρεάσει και τις ισορροπίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού μέσα στο επόμενο διάστημα οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο και ήδη οι συντηρητικοί σημειώνουν ανοδικές τάσεις, σημειώνει το άρθρο.

Η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη

Επιπλέον, το Politico κάνει αναφορά και στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έφτασε επίσης σε «μία μεγάλη εκλογική νίκη, ακόμα μεγαλύτερη από την προηγούμενη».

Ο νέος ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης

POLITICO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ