ΚΟΣΜΟΣ

Η Google μπλοκάρει τις καναδικές ειδήσεις από το feedback της

Η Google μπλοκάρει τις καναδικές ειδήσεις από το feedback της
(AP Photo/Alastair Grant, File)

Η Google θα μπλοκάρει τις καναδικές ειδήσεις στη χώρα, ως απάντηση σε έναν νέο νόμο που στοχεύει να υποχρεώσει τους τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώσουν στα καναδικά μέσα ενημέρωσης για ειδήσεις.

Το κοινοβούλιο του Καναδά ψήφισε τον νόμο για τις διαδικτυακές ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα, απαιτώντας από πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook της Meta να διαπραγματεύονται συμφωνίες με παρόχους ειδήσεων.

Η κίνηση της Google έρχεται αφότου η Meta ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει επίσης το περιεχόμενο ειδήσεων για τους Καναδούς χρήστες της.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.

Η Google είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τον καναδικό νόμο «μη εφαρμόσιμο» στην τρέχουσα μορφή του και πρότεινε τροποποιήσεις. Τόσο η Google όσο και η Meta είχαν συνομιλίες με την κυβέρνηση σχετικά με τη νομοθεσία.

Ωστόσο, σε απάντηση, η καναδική κυβέρνηση είπε ότι η νομοθεσία θα βοηθήσει στην παροχή δίκαιης αποζημίωσης σε ειδησεογραφικά μέσα που πασχίζουν και υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο «να ενισχυθεί η δικαιοσύνη στην καναδική αγορά ψηφιακών ειδήσεων».

Μιλώντας στο CTV News το απόγευμα της Πέμπτης, ο αρμόδιος υπουργός Πάμπλο Ροντρίγκεζ, είπε ότι ήταν έκπληκτος από την κίνηση της Google, σημειώνοντας ότι είχαν «συνομιλίες τόσο πρόσφατες όπως σήμερα το πρωί».

Η ανεξάρτητη επιτήρηση του προϋπολογισμού του καναδικού κοινοβουλίου διαπίστωσε ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να λάβουν έως και 248 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από ψηφιακές πλατφόρμες.

Ωστόσο, πολλές από τις ίδιες ενώσεις μέσων ενημέρωσης που υποστήριξαν το νομοσχέδιο μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουν απειλή για τις επιχειρήσεις τους, καθώς η Google τροφοδοτεί σημαντικό μέρος της διαδικτυακής κίνησης στα καναδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε μια δήλωση στο BBC, η ομάδα πολιτικής της Google Canada είπε ότι η κυβέρνηση «δεν μας έδωσε λόγους να πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική διαδικασία θα μπορέσει να επιλύσει διαρθρωτικά ζητήματα με τη νομοθεσία».

Η Google δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευσή της σε συνδέσμους τοπικών ειδήσεων ή εάν στους Καναδούς χρήστες θα εμφανίζονται σύνδεσμοι για ιστορίες για τον Καναδά από εκδότες που δεν έχουν έδρα στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ