ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες

Ισπανία: Δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες
REUTERS/Susana Vera

Οι αριστεροί Podemos με καμπάνια που τάσσεται κατά της λιτότητας αναμένεται να καταγράψουν σημαντικά κέρδη στις βουλευτικές εκλογές σήμερα, δημιουργώντας κραδασμούς στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, μετά και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου δημιούργησαν ρήγμα στον δικομματισμό 40 ετών και στην εναλλαγή της εξουσίας μεταξύ της δεξιάς και των σοσιαλιστών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε πολιτικό αδιέξοδο αφού δεν στάθηκε δυνατός ο σχηματισμός μιας βιώσιμης κυβέρνησης μετά την οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών, με τέσσερα μεγάλα κόμματα και έξι μικρότερα να κερδίζουν τις 350 έδρες του ισπανικού Κοινοβουλίου ενώ κανένα δεν φαίνεται να κατακτά την αυτοδυναμία.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) φαίνεται να κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό, με περίπου 120 έδρες, όμως μια συμμαχία με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, δεν εξασφαλίζει την δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζουν μόνο 40 έδρες, μακριά από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

ψηφοδελτια

Ωστόσο, η δημοσκοπική άνοδος των Unidos Podemos, θεωρητικά, θα μπορούσε να αποτελέσει την λύση στον γρίφο των ισπανικών εκλογών.

Η αριστερή συμμαχία αναμένεται να κερδίσει 90 έδρες ενώ σε συνδυασμό με τις 80 έδρες των Σοσιαλιστών και την συνδρομή κάποιων μικρότερων τοπικών κομμάτων θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, ότι το παραδοσιακό σοσιαλιστικό κόμμα θα προτιμούσε συμμετοχή σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι παρά να συμμαχήσει με ένα κόμμα που απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους.

Μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή ένωση, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos κάλεσαν για μια επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την δημοκρατία, την κοινωνική προστασία και την αλληλεγγύη.

«Είναι άσχημα νέα για την το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την απόφαση των Βρετανών πολιτών. Και νομίζουμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε μια άλλη ιδέα της Ευρώπης βασισμένης στα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Ιγκλέσιας στους δημοσιογράφους στο κλείσιμο της προεκλογικής του καμπάνιας.

Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχει το βρετανικό δημοψήφισμα στις προθέσεις των ισπανών ψηφοφόρων. Κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι Ισπανοί θα προτιμήσουν την ασφάλεια και θα στηρίξουν τα παραδοσιακά κόμματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταφραστεί σε άλμα για τους Podemos.

Επιπλέον, υπάρχουν αμφιβολίες για την μαζική προσέλευση των Ισπανών στις κάλπες, μόλις έξι μήνες από τις τελευταίες εκλογές και με τις καλοκαιρινές διακοπές να ξεκινούν, με 36 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.

Η Ισπανία στις κάλπες

Τι ρόλο θα παίξει το Brexit στις ισπανικές εκλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ