Ουκρανία: Μυστικό ταξίδι Μπερνς τον Ιούνιο στο Κίεβο εν μέσω της αντεπίθεσης
Ανανεώθηκε:
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή (30/6) στο AFP Αμερικανός αξιωματούχος.
Το ταξίδι αυτό, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Με την ευκαιρία εκείνη ο Μπερνς επανέλαβε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, την πρώτη που αναφέρθηκε στο εν λόγω ταξίδι, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Μπερνς σχέδια για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία ως το τέλος του έτους.
Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.
Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπερνς «ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπως το κάνει τακτικά μετά την έναρξη της πρόσφατης επίθεσης της Ρωσίας πριν περισσότερο από έναν χρόνο».
Εξάλλου το ταξίδι έγινε πριν την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην ανταρσία.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), τον Σεργκέι Ναρίσκιν, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στο περιστατικό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μαρκ Μίλεϊ: «Η αντεπίθεση της Ουκρανίας προχωρά αργά, αλλά σημειώνει πρόοδο»
Ουκρανία: Θα λάβει 1,5 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για ανοικοδόμηση
CNNi: Ο «στρατηγός Αρμαγεδδώνας» VIP μέλος της Wagner – Ποιος είναι ο Σεργκέι Σουροβίκιν
Μητσοτάκης για τους πυροβολισμούς στις ΗΠΑ: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία»
12:36
Άγνωστος επιτέθηκε σε δύο άνδρες στο λόφο του Φιλοπάππου και εξαφανίστηκε - Τραυματίστηκαν ελαφρά
12:28
Η νέα Porsche Cayenne Electric Coupe είναι κομψή και μπορεί να είναι και πανίσχυρη
12:09
«Νόμιζα ότι είχε πέσει δίσκος στο πάτωμα»: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στο άκουσμα των πυροβολισμών - Τι του είπε η Μελάνια
12:06