ΚΟΣΜΟΣ

Η παλαιότερη εφημερίδα του κόσμου σταματά να τυπώνεται μετά από 320 χρόνια

Η παλαιότερη εφημερίδα του κόσμου σταματά να τυπώνεται μετά από 320 χρόνια
Τίτλοι τέλους για την παλαιότερη εφημερίδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Jeff Roberson, File

Τέλος εποχής για την παλαιότερη εφημερίδα του κόσμου η οποία τύπωσε το τελευταίο της ημερήσιο φύλλο της στις 30/6 και θα είναι πλέον διαθέσιμη μόνο διαδικτυακά. 

Πρόκειται σύμφωνα με το The Guardian για την Wiener Zeitung, η οποία πρωτοεμφανίστηκε πριν από 320 χρόνια.

Η απόφαση για τον τερματισμό της έντυπης έκδοσης ελήφθη καθώς δεν ήταν πλέον εφικτή η οικονομική βιωσιμότητά της λόγω του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση.

Η εφημερίδα που ανήκει στην αυστριακή κυβέρνηση αλλά είναι ανεξάρτητη άρχισε να εκδίδεται τον Αύγουστο του 1703 έχει ζήσει 12 προέδρους, 10 αυτοκράτορες και δύο δημοκρατίες.

Δημοσίευμα του 1768 αναφέρεται σε έναν πολυτάλαντο 12χρονο μουσικό. Επρόκειτο για τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Όταν η Αυστρία ηττήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η εφημερίδα έβγαλε ειδική έκδοση με την παραίτηση από το θρόνο του τελευταίου αυτοκράτορα των Αψβούργων.

Από τις τελευταίες προσωπικότητες που έδωσαν συνέντευξη ήταν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ μαζί με τους πρώην καγκελάριους Φραντζ Βρανίτσκι και Βόλφγκανγ Σλιούσελ.

Το μόνο διάστημα που η εφημερίδα δεν εκδιδόταν ήταν από το 1939 μέχρι το 1945 όταν η χώρα ήταν υπό τον έλεγχο της ναζιστικής Γερμανίας.

Πλέον η παλαιότερη εφημερίδα του κόσμου που συνεχίζει να τυπώνεται είναι η Hildesheimer Allgemeine Zeitung, που έβγαλε το πρώτο φύλλο το 1705.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ