ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Σάντσεθ από Ουκρανία: «Η παρουσία μου αποτελεί σαφή και αναμφίβολη πολιτική δέσμευση»

Μήνυμα Σάντσεθ από Ουκρανία: «Η παρουσία μου αποτελεί σαφή και αναμφίβολη πολιτική δέσμευση»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ AP/Efrem Lukatsky

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως η επίσκεψή του στο Κίεβο κατά την πρώτη ημέρα της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει την «αναμφίβολη» υποστήριξη της ΕΕ στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας.

«Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας, η παρουσία μου κατά την πρώτη ημέρα αυτής της προεδρίας των έξι μηνών (...) αποδεικνύει μια σαφή και αναμφίβολη πολιτική δέσμευση από την πλευρά των κοινοτικών θεσμών», δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία υπέβαλε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ μόλις πέντε ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και στις 23 Ιουνίου έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, ένα ισχυρό σινιάλο υποστήριξης από τις Βρυξέλλες.

Το Κίεβο ελπίζει να αρχίσει φέτος επίσημες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να υποστηρίξει το αίτημα ένταξης.

Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα μια ενδιάμεση επικαιροποίηση σχετικά με την κατάσταση της υποψηφιότητας της Ουκρανίας, η οποία έδειχνε πως έχουν γίνει «σημαντικές πρόοδοι» στην εφαρμογή των συστάσεων πριν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία γι' αυτή τη θετική εξέλιξη και να την ενθαρρύνω να συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας πως μια γραπτή έκθεση θα δημοσιοποιήθεί το φθινόπωρο σχετικά με «τους επόμενους σταθμούς, μέτρα και αποφάσεις».

Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο Ισπανός ηγέτης ευχαρίστησε τους βουλευτές για το έργο τους, υπενθυμίζοντας πως η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ ήταν ένας από τους λόγους της εισβολής της Ρωσίας.

«Δεν ξεχνάμε πως οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του ουκρανικού λαού ήταν ένα από τα προσχήματα για τη ρωσική αντιίδραση και μετά για την εισβολή. Είναι δίκαιο να τιμήσουμε αυτή τη φιλοδοξία χορηγώντας σας το καθεστώς του υποψηφίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε. «Εντούτοις γνωρίζω πως δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, κυρίως με ένα πόλεμο σε εξέλιξη», παραδέχθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ