ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Φως στα μυστήρια του σύμπαντος ετοιμάζεται να ρίξει ο «Ευκλείδης»

Διάστημα: Φως στα μυστήρια του σύμπαντος ετοιμάζεται να ρίξει ο «Ευκλείδης»
Η εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε τον «Ευκλείδη» AP Photo/John Raoux

Την πολύ σημαντική αποστολή του να λύσει κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος που απασχολούν τους επιστήμονες ξεκίνησε το τηλεσκόπιο Ευκλείδης. 

Ο πύραυλος SpaceX στον οποίο είχε προσδεθεί το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral σήμερα.

Στόχος είναι να ρίξει φως σε μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα γνωστά ως σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή ύλη, αόρατες δυνάμεις που σύμφωνα με τους επιστήμονες αντιπροσωπεύουν το 95% του γνωστού σύμπαντος.

Η σκοτεινή ύλη, η αόρατη αλλά θεωρητικά επιδραστική κοσμική ύλη που πιστεύεται ότι δίνει σχήμα και υφή στο σύμπαν. Η σκοτεινή ενέργεια, πιστεύεται ότι εξηγεί γιατί η διαστολή του σύμπαντος, όπως έμαθαν οι επιστήμονες τη δεκαετία του 1990, επιταχύνεται εδώ και πολύ καιρό.

Ο «Ευκλείδης», δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό που ονομάζεται «πατέρας της γεωμετρίας».

Η αποστολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχεδιαζόταν εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, αναμένεται να μεταμορφώσει την αστροφυσική και ίσως την κατανόηση της ίδιας της φύσης της βαρύτητας.

Εάν όλα πάνε κατ΄ευχήν, ο Ευκλείδης θα απελευθερωθεί μετά από μια σύντομη βόλτα στο διάστημα για ένα ταξίδι διάρκειας ενός μήνα σε ηλιακή τροχιά σχεδόν 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ