ΚΟΣΜΟΣ

«Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία» - Μήνυμα του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη

«Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία» - Μήνυμα του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη
O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Susan Walsh

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ και όπως πολύ πρόσφατα είχαν σημειώσει: «Η αμυντική σχέση των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ». Αυτό ήταν το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά και με την επικείμενη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Έτσι, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με την ευκαιρία της επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τιμόνι» της χώρας, τον κάλεσε τηλεφωνικά για να τον συγχαρεί, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι οι δεσμεύσεις τους παραμένουν ενεργές και ισχυρές.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως σημειώνεται: «Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Οι ηγέτες υπογράμμισαν τις στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αμυντικής μας συνεργασίας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ, των προσπαθειών για εμβάθυνση των οικονομικών μας δεσμών και των διαρκών δεσμών μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών μας.

Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας σε όλο το φάσμα των κοινών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο».

Τι είπαν για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό και για την εκλογική νίκη του και τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και για τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή.

Το Tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επικοινωνία τους

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

«Είχα τη χαρά να μιλήσω σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σήμερα. Συζητήσαμε για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την εμβάθυνση των οικονομικών μας δεσμών και την αμέριστη υποστήριξη προς την Ουκρανία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος πρόσθεσε ότι: «όπως είπα στην ομιλία μου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: η εταιρική μας σχέση είναι τόσο μακρά όσο και διαρκής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ