ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κίνα – Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι εξαιτίας πλημμυρών

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κίνα – Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι εξαιτίας πλημμυρών
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η ζέστη και οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, σοδειές και κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη χώρα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν αστραπιαίες πλημμύρες στη βόρεια Κίνα που στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων δύο, μετέδωσαν τη Δευτέρα 3/7 κρατικά μέσα ενημέρωσης για τα τελευταία θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων που διαρκούν ήδη εβδομάδες, έχουν πλήξει πολλούς ανθρώπους και δεν φαίνεται να τελειώνουν.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η ζέστη και οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, σοδειές και κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Δοκιμάζουν επίσης την υπομονή πολλών από τους 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους της Κίνας και δημιουργούν φόβους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η βροχή στην περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας προκάλεσε χθες, Κυριακή, αστραπιαίες πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή ενός ανθρώπου ενώ αγνοείται η τύχη άλλων δύο, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Από την Παρασκευή, διασώστες σε διάφορα μέρη της νότιας Κίνας, περιλαμβανομένης της νοτιοδυτικής επαρχίας Γκουιζού, μεταφέρουν ανθρώπους και ζώα κτηνοτροφίας σε μέρη ασφαλή από πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι CGTN.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο σε τμήματα της επαρχίας Γιουνάν, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Κατολισθήσεις λάσπης στην επαρχία Σετσουάν, επίσης στη νοτιοδυτική Κίνα, είχαν στοιχίσει την περασμένη εβδομάδα τη ζωή ανθρώπων.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να σημειώνονται νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως και σε μεγαλύτερες περιοχές της βόρειας Κίνας, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το Εθνικό Κέντρο για το Κλίμα.

Η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει άλλες 10 ημέρες, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ πολίτες καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την απελπισία τους.

«Δεν μπορώ να βλέπω άλλο τον όρο υψηλή θερμοκρασία», έγραψε ένας.

«Δεν μπορώ ούτε να κλάψω επειδή τα δάκρυά μου εξατμίζονται», έγραψε ένας άλλος.

Εδώ και εβδομάδες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για καταιγίδες.

Χαλαζοπτώσεις το Σάββατο στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ στη βορειοανατολική Κίνα προκάλεσαν τη θραύση υαλοπινάκων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι αναμένεται σύντομα στην Κίνα για συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ