ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί και τραυματίες από την μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Νεκροί και τραυματίες από την μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη
Από την επιχείρηση των Ισραηλινών στη Τζενίν AP Photo/Majdi Mohammed

Νεκρούς και τραυματίες μετρά η μεγαλύτερη επιχείρηση στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης από την Δεύτερη Ιντιφάντα  που πραγματοποιεί ο Ισραηλινός στρατός

Από την επιχείρηση, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, στην οποία συμμετέχουν εναέριες και επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, οι τραυματίες είναι δεκάδες ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο στρατός «ενεργεί εναντίον τρομοκρατικών κέντρων» στη Τζενίν. «Απέναντι στην τρομοκρατία θα υιοθετήσουμε προληπτική και αποφασιστική στάση. Όποιος βλάπτει τους πολίτες του Ισραήλ, θα πληρώνει βαρύ τίμημα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης ενώ δεν έδωσε κανένα χρονικό ορίζοντα για τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες Παλαιστίνιων, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στη Τζενίν λίγη ώρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές και ενεπλάκησαν σε μάχες με ένοπλους Παλαιστίνιους.

Το παλαιστινιακό κίνημα Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι για να πλήξουμε τον εχθρό σε απάντηση για την επίθεσή του στη Τζενίν».

Η Τζενίν, στη Δυτική Όχθη γίνεται συχνά στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού από το 2022.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιδρομές στην περιοχή, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που θεωρητικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Τον Ιούνιο επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο νέοι 15 ετών, στη διάρκεια επιδρομής του στρατού σε καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Τότε ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες από ελικόπτερο, κάτι που έχει να συμβεί στη Δυτική Όχθη από το 2002 και τη δεύτερη ιντιφάντα.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 181 Παλαιστίνοι, 25 Ισραηλινοί, ένας Ουκρανός και ένας Ιταλός, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ