ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Επέστρεψαν 10 γυναίκες και 25 παιδιά από καταυλισμούς τζιχαντιστών στη Συρία

Παρίσι: Επέστρεψαν 10 γυναίκες και 25 παιδιά από καταυλισμούς τζιχαντιστών στη Συρία
(AP Photo/Hussein Malla FILES)

Στον επαναπατρισμό 10 γυναικών και 25 παιδιών που είχαν μεταβεί οικειοθελώς στα εδάφη τζιχαντιστών αλλά στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκαν στους καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, προχώρησε σήμερα η Γαλλία.

«Οι ανήλικοι παραδόθηκαν στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες και υποβάλλονται σε ιατρικό και ψυχολογικό έλεγχο», ενώ «οι ενήλικες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για την τέταρτη ανάλογη επιχείρηση μέσα σε ένα χρόνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και αφορά γαλλίδες που είχαν μεταβεί οικειοθελώς στη Συρία και το Ιράκ, σε εδάφη που έλεγχαν τζιχαντιστικές οργανώσεις. Μετά την πτώση του Ισλαμικού Χαλιφάτου το 2019, αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνταν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Το Παρίσι τερμάτισε μόλις πέρυσι την πολιτική της ξεχωριστής εξέτασης κάθε υπόθεσης κρατούμενου στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ, τους οποίους ελέγχουν οι Κούρδοι, έπειτα από την καταδίκη της από διεθνή δικαστήρια.

Σε αυτούς τους υπό κουρδική διοίκηση καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία κρατούνται Τζιχαντιστές μαχητές διάφορων εθνικοτήτων, αλλά και οι οικογένειές τους – γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με καταγγελίες η βία αλλά και οι στερήσεις είναι καθημερινά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της πρώτης μαζικής επιχείρησης επαναπατρισμού (πριν από ένα χρόνο) επέστρεψαν συνολικά στη Γαλλία 16 γυναίκες και 35 παιδιά, ενώ τον Οκτώβριο ακολούθησαν 15 γυναίκες και 40 παιδιά.

Τον περασμένο Ιανουάριο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε ανακοινώσει τον επαναπατρισμό 15 γυναικών και 32 παιδιών, λίγες ημέρες αφού το Παρίσι καταδικάστηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων. Σήμερα «η Γαλλία ευχαρίστησε την τοπική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας «για τη συνεργασία της, που κατέστησε εφικτή αυτή την επιχείρηση».

Στις αρχές Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να επαναπατριστούν όλες οι οικογένειες που κρατούνται στον καταυλισμό αλ Χολ, χαρακτηρίζοντάς τον «τον χειρότερο καταυλισμό παγκοσμίως».

Το ζήτημα του επαναπατρισμού των οικογενειών των τζιχαντιστών είναι «κόκκινο πανί» για πολλές χώρες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων της Συρίας πολλές δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τους καταυλισμούς και επιτρέπουν μόνο την επιστροφή μικρών ομάδων καθώς φοβούνται ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν διευκρινίζει πόσες Γαλλίδες και πόσα παιδιά κρατούνται ακόμη στη Συρία.

«Στους καταυλισμούς αυτούς υπάρχουν περίπου 100 παιδιά, τα οποία έχουν γνωρίσει μόνο τον βούρκο, τα συρματοπλέγματα και τη βία», υπογράμμισε σήμερα η Μαρί Ντοζέ, δικηγόρος των οικογενειών κάποιων Γαλλίδων που κρατούνται στους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης επεσήμανε τον Μάιο ότι «μόνο μερικές γυναίκες εξακολουθούν να ζητούν να επαναπατριστούν», διευκρινίζοντας ότι είναι «περίπου 80». Οι υπόλοιπες «δεν θέλουν να επιστρέψουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ