ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Αίγυπτος αναβάθμισαν τις σχέσεις τους προχωρώντας σε διορισμό πρεσβευτών

Τουρκία-Αίγυπτος αναβάθμισαν τις σχέσεις τους προχωρώντας σε διορισμό πρεσβευτών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αίγυπτος και η Τουρκία διόρισαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία για να εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 4/7 τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών στην Άγκυρα και το Κάιρο άρχισαν το 2021 καθώς η Τουρκία επεδίωξε καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Η εξομάλυνση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο επιταχύνθηκε αφού ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν έκαναν χειραψία στην Ντόχα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Οι Σίσι και Ερντογάν συμφώνησαν να ανταλλάξουν πρεσβευτές το Μάιο.

Ο Αμρ Ελχαμάμι θα γίνει πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Τουρκία ενώ η Τουρκία διόρισε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν για να γίνει πρεσβευτής της στο Κάιρο, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο χώρες δεν είχαν πρεσβευτές από το 2013, όταν η Αίγυπτος είχε απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας και κατηγορήσει την Άγκυρα ότι υποστηρίζει οργανώσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ