ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος 17χρονου στη Γαλλία: Ποια μαγαζιά λεηλατήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων

Θάνατος 17χρονου στη Γαλλία: Ποια μαγαζιά λεηλατήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων
Φωτογραφία αστυνομικών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει εδώ και πέντε ημέρες στη Γαλλία για το θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού AP/Jean-Francois Badias

Τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν τσιγάρα και καπνό, ήταν αυτά που επλήγησαν και λεηλατήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των ταραχών της προηγούμενης εβδομάδας στη Γαλλία.

Την καταγραφή ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, βασιζόμενο σε στοιχεία που του κοινοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας.

Από τα περίπου 400 που δέχθηκαν επιθέσεις, τα 300 λεηλατήθηκαν και σχεδόν 40 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων 200 δέχθηκαν επιθέσεις και 30 πυρπολήθηκαν. Στη συνέχεια έρχονται τα είδη ρουχισμού, τα είδη αθλητικών ειδών, τα καταστήματα ποδηλάτων και τα καταστήματα ειδών κιγκαλερίας.

Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης και 370 τραπεζικά υποκαταστήματα.

Σε τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ αποτιμώνται οι ζημιές στα ΜΜΜ του Παρισιού

Οι ταραχές που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες τη Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού, προκάλεσαν ζημιές «τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού.

Την εκτίμηση αυτή έκανε η IDFM (Ile-de-France Mobilités), ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στην διοικητική περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται «τα λεωφορεία και το τραμ που κάηκαν, δύο τραμ που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τα σπασμένα παγκάκια στις στάσεις», διευκρίνισε η IDFM στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα Le Parisien.

Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 39 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Κάθε λεωφορείο κοστίζει σχεδόν 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Παρότι οι ταραχές έχουν περιοριστεί σημαντικά πλέον, λεωφορεία και τραμ επέστρεψαν στα αμαξοστάσια στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), «για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών», όπως υπογραμμίζει η IDFM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ