ΚΟΣΜΟΣ

Τα παράξενα των εκλογών στην Ισπανία

Τα παράξενα των εκλογών στην Ισπανία
REUTERS/Juan Medina

Εκλογές δίχως κάποια παράξενα γεγονότα κατά τη διεξαγωγή τους, δεν είναι πραγματικές εκλογές και η σημερινή ψηφοφορία στην Ισπανία είχε αρκετό ενδιαφέρον.

Από τα πιο σημαντικά -πλην όμως τραγικά συμβάντα που έχουν ως τώρα σημαδεύσει την όλη διαδικασία- είναι ο θάνατος δύο ηλικιωμένων αμέσως πριν και αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους - που για πολλούς ίσως να θεωρηθεί κι ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας (αλλά και της αγωνίας) που ενέχει η σημερινή ψηφοφορία.

Στο προάστιο Τετουάν της Μαδρίτης, ένας 92χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή, αμέσως μόλις βγήκε από το παραβάν και την υποβολή της ψήφου του. Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών και των παρόντων στο εκλογικό τμήμα να ανανήψει έως ότου έλθει το ασθενοφόρο, ο ηλικιωμένος εξέπνευσε.

Ένας άλλος 79χρονος στην κοινότητα Σάντα Κολόμα στη Τζιρόνα δεν πρόλαβε να ψηφίσει. Η καρδιά του τον πρόδωσε στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, όταν ένοιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε την ώρα που παραλάμβανε το εκλογικό υλικό. Και σε αυτή την περίπτωση παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή, το αποτέλεσμα ήταν άκαρπο.

Ωστόσο, αντίβαρο στην κατήφεια των ειδήσεων αυτών υπήρξε το ευτυχές γεγονός που καταγράφηκε στη Βαλένθια, όπου στο εκλογικό τμήμα του προαστίου Ναζαρέτ, μία γυναίκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής ένοιωσε τους πόνους της γέννας και χρειάσθηκε να μεταφερθεί εσπευσμένως στο μαιευτήριο.

Και στη Βαλένθια υπήρξε άλλο ένα περίεργο συμβάν, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος χρειάσθηκε να αντικαταστήσει ένα μέλος της επιτροπής, το οποίο περίμενε για πολύ ώρα. Μετά από εκτεταμένες έρευνες, διαπιστώθηκε πως ο άνθρωπος είχε αποβιώσει λίγες ημέρες πριν και δεν είχε ενημερωθεί ο κατάλογος.

Περιπέτεια είχε επίσης και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Αμύνης, Κάρμε Τσακόν, η οποία κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής στην οποία είχε κληρωθεί ως αντικαταστάτης. Το ίδιο συνέβη και με τον κύριο υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής των "Ciudadanos" Λουΐς Γκαρικάνο στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν της Μαδρίτης.

Σε μία άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος της επιτροπής έστειλε στο σπίτι του, ένα μέλος στο εκλογικό τμήμα της Πλασένθια στο Κάθερες, για να αλλάξει ρούχα, καθώς είχε φορέσει μία φανέλα της εθνικής Ισπανίας...αλλά στη "ρεπουμπλικανική" μορφή της, γεγονός που παραβιάζει τη μυστικότητα της ψήφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ