ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Προειδοποιεί της Τεχαράνη να σταματήσει τις εκτελέσεις διαδηλωτών

ΟΗΕ: Προειδοποιεί της Τεχαράνη να σταματήσει τις εκτελέσεις διαδηλωτών
To σήμα του ΟΗΕ AP Photo

Τα μέλη διερευνητικής αποστολής, που συστήθηκε με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσαν σήμερα τις αρχές στο Ιράν να σταματήσουν να εκτελούν ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα πέρυσι.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία Ηθών της χώρας προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν εδώ και δεκαετίες οι θρησκευτικοί του ηγέτες.

Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι απαγχονίστηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, για την υποκίνηση των οποίων οι ηγέτες του Ιράν κατηγόρησαν του δυτικούς εχθρούς της χώρας.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις πολιτών που έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σχετικά με τις διαδηλώσεις και επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας να έχουμε πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αποφάσεις που αφορούν το καθένα από τα πρόσωπα αυτά», δήλωσε η Σάρα Χοσέιν, επικεφαλής της Διερευνητικής Αποστολής στο Ιράν, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Τα μέλη της αποστολής ζήτησαν επίσης την «απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά και επειδή αναφέρθηκαν στις διαδηλώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ