ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο διαψεύδει το δημοσίευμα των Financial Times για την παρέμβαση Σι στον Πούτιν

Το Κρεμλίνο διαψεύδει το δημοσίευμα των Financial Times για την παρέμβαση Σι στον Πούτιν
O Ντίμτρι Πεσκόφ Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ως «κατασκεύασμα» το δημοσίευμα των Financial Times για την παρέμβαση Σι στον Πούτιν.  

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται δυτικούς και κινέζους αξιωματούχους, ο Σι απηύθυνε την προειδοποίηση αυτή προς τον Πούτιν κατά την διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησης που είχαν κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Μόσχα τον Μάρτιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα:«Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω». Και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες περιέγραψαν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούτιν-Σι. «Ολα τα υπόλοιπα είναι κατασκεύασμα».

Στο δημοσίευμα των FT περιλαμβάνονται δηλώσεις προσώπων του Κρεμλίνου που υποστήριξαν ότι ο Πούτιν αποφάσισε ανεξαρτήτως να μην κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, διότι αυτό δεν θα έδινε πλεονέκτημα στην Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ένα πυρηνικό πλήγμα θα μετέτρεπε περιοχές που ο Πούτιν διεκδικεί για την Ρωσία σε «ακτινοβολημένη έρημη χώρα», χωρίς να συμβάλλει στην προώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ