ΚΟΣΜΟΣ

Φάλαινα έκρυβε στα σπλάχνα της θησαυρό 500.000 ευρώ: Ξεβράστηκε νεκρή στα Κανάρια Νησιά

Φάλαινα έκρυβε στα σπλάχνα της θησαυρό 500.000 ευρώ: Ξεβράστηκε νεκρή στα Κανάρια Νησιά
AP Photo

Φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, έκρυβε στα σπάλαχνα της θησαυρό αξίας 500.000 ευρώ.

Το πολύτιμο εύρημα, ανακάλυψε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Λας Πάλμας, Fernandez Rodríguez, ο όταν αποφάσισε να μάθει την αιτία θανάτου της φάλαινας.

Υποπτευόμενος έτσι πως είχε κάποιο πεπτικό πρόβλημα, εξέτασε το παχύ έντερό της και ένιωσε κάτι σκληρό.

Αυτό που βρήκε ήταν ένα κεχριμπάρι.

«Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών», είπε σύμφωνα με τον Guardian.

Το γκρι κεχριμπάρι είναι μια σπάνια ουσία, γνωστή ως πλωτός χρυσός, που είναι το ιερό δισκοπότηρο των αρωματοποιών εδώ και αιώνες. Το κομμάτι που κρατούσε στο χέρι του ο Fernandez αξίζει περίπου 500.000 ευρώ!

Το κεχριμπάρι παράγεται από περίπου μία στις 100 σπερματοφάλαινες και βρέθηκε όταν ξεκίνησε η φαλαινοθηρία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορεί να χωνευτεί και αποβάλλεται. Κάποια όμως παραμένουν και με την πάροδο των χρόνων ενώνονται στα έντερα της φάλαινας σχηματίζοντας κεχριμπάρι.
Συνήθως η ουσία επιπλέει στη θάλασσα ωστόσο, ορισμένες φορές όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα, μεγαλώνει πολύ, με αποτέλεσμα να σπάσει το έντερο και έτσι χάνει τη ζωή της η φάλαινα.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ινδία έχουν απαγορεύσει το εμπόριο κεχριμπαριού ως μέρος της απαγόρευσης του κυνηγιού και της εκμετάλλευσης των φαλαινών.

Ο Fernandez, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες σε περισσότερες από 1.000 φάλαινες, δήλωσε ότι η σηψαιμία που προκλήθηκε από το κεχριμπάρι σκότωσε τη φάλαινα.

Το ινστιτούτο αναζητά αγοραστή, και ο Fernandez δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τη βοήθεια των θυμάτων του ηφαιστείου που ξέσπασε στη Λα Πάλμα το 2021.

«Ο νόμος είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα», ανέφερε ο Fernandez. «Στην περίπτωσή μας, ελπίζω ότι τα χρήματα θα πάνε στο νησί Λα Πάλμα, όπου η φάλαινα προσάραξε και πέθανε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ