ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση που δέχθηκε το ελληνόκτητο τάνκερ

Ιράν: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση που δέχθηκε το ελληνόκτητο τάνκερ
Screen grab από βίντεο

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον 5ο στόλο των ΗΠΑ, βίντεο - ντοκουμέντο από τα πυρά των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο, μια επίθεση που τελικώς απετράπη χάρη στην παρέμβαση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν, όταν πλοίο που ανήκει στο Ιράν επιχείρησε να καταλάβει δύο τάνκερ, εκ των οποίων το ένα ελληνόκτητο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου στόλου των ΗΠΑ, οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ κοντά στις ακτές του Ομάν, με τις δύο επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Richmond Voyager, ένα μεγάλο τάνκερ που μετέφερε αργό πετρέλαιο, το οποίο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και ανήκει στην αμερικανική Chevron, ενώ έπλεε υπό σημαία των νήσων Μπαχάμες.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάσχεση δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στο τελευταίο από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Και τα δύο περιστατικά έγιναν στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν.

Οι επιβάτες και το φορτίο του Richmond Voyager δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό, με το τάνκερ να πλέει προς τον προορισμό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σαουδική Αραβία.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως προσθέτει η Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου στόλου των ΗΠΑ, «στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν έφτασε στη θέση του το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon».

«Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Αραβική Θάλασσα. Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager, ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει».

Ακόμα σημειώνεται: «Το McFaul κατεύθυνε πορεία προς το Richmond Voyager με μέγιστη αχύτητα, καθώς το εμπορικό δεξαμενόπλοιο συνέχιζε τη διέλευσή του. Πριν από την άφιξη του McFaul στον τόπο του συμβάντος, το ιρανικό προσωπικό πυροβόλησε με πολλαπλές, μακρές ριπές τόσο από φορητά όπλα όσο και από όπλα του πληρώματος. Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ