ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Δεν θα γίνουν νέες προτάσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Γκάμπριελ: Δεν θα γίνουν νέες προτάσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.
EPA/ KAY NIETFELD

Καμία νέα πρόταση δεν θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βρετανία για να την κρατήσει στους κόλπους της, διεμήνυσε την Κυριακή ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

"Οι Βρετανοί αποφάσισαν τώρα να φύγουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να προσφέρει στους Βρετανούς για να τους κρατήσει στους κόλπους της", δήλωσε ο Γκάμπριελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε αντίθεση με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, ο Γκάμπριελ κράτησε σκληρή στάση στους μελλοντικούς δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λονδίνο.

“Είναι σαφές: Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος. Ούτε να έχεις μισό δεσμό”, σημείωσε και άσκησε κριτική κατά του απερχόμενου βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την “μεγαλειώδη και ιστορική γκάφα του”, στην εισήγηση του δημοψηφίσματος που είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Μάλιστα, ζήτησε την άμεση αποχώρηση του Κάμερον από το προσκήνιο.

“Οι Βρετανοί κάποια μέρα θα καταριούνται τον Μπόρις Τζόνσον, τον υπέρμαχο της καμπάνιας του Brexit, δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Mέρκελ: Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκέλα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, δυτικά του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον «στενό εταίρο» πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

«Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις», τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. «Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα». «Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι "δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ