ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Δέκα οι νεκροί από το πλήγμα σε πολυκατοικία στο Λβιβ

Πόλεμος Ουκρανία: Δέκα οι νεκροί από το πλήγμα σε πολυκατοικία στο Λβιβ
Η πολυκατοικία που επλήγη στο Λβιβ AP Photo/Mykola Tys

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα που εξαπολύθηκε την Πέμπτη (6/7) στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Δέκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το πλήγμα σε τετραώροφη πολυκατοικία.

Η στέγη και ο πάνω όροφος του κτιρίου έχουν καταστραφεί στη «χειρότερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών της Λβιβ από την αρχή του πολέμου», όπως δήλωσε ο Αντρίι Σαντόβιι δήμαρχος της πόλης αυτής που βρίσκεται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και απέχει 70 χιλιόμετρα από την Πολωνία.

Ο ίδιος κήρυξε δύο ημέρες πένθους προς τιμή των θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Μακσίμ Κοζίτσκι δήλωσε ότι δύο πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κτιρίου αργά χθες το βράδυ. Μεταξύ των νεκρών είναι μια 32χρονη γυναίκα και η 60χρονη μητέρα της. Εξάλλου η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 36, ενώ επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας επεσήμανε ότι η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον της Λβιβ με πυραύλους Kalibr, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι επτά από τους δέκα καταρρίφθηκαν.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν στοχοθετεί αμάχους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη πλήγματα εναντίον ουκρανικών βάσεων και αποθηκών εισαγόμενων τεθωρακισμένων οχημάτων με «υψηλής ακρίβειας όπλα».

Στην Λβιβ ζούσαν περίπου 700.000 άνθρωποι πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε ο πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί καθώς εκεί έχουν καταφύγει πολλοί Ουκρανοί από άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια και τα ανατολικά.

Από τη ρωσική επίθεση υπέστησαν ζημιές 35 σπίτια, ένα κτίριο γραφείων, μια φοιτητική εστία, ένα σχολείο και 50 οχήματα.

Από την πλευρά του ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, ο Άντριι Γιερμάκ, ζήτησε από τους συμμάχους της Ουκρανίας περισσότερα αμυντικά συστήματα και απηύθυνε έκκληση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ