ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φοροεπιδρομή Ερντογάν - Αυξάνονται ο ΦΠΑ και όλοι σχεδόν οι φόροι

Τουρκία: Φοροεπιδρομή Ερντογάν - Αυξάνονται ο ΦΠΑ και όλοι σχεδόν οι φόροι
AP Photo/Francisco Seco

Αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη βρίσκονται οι Τούρκοι καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε φοροεπιδρομή για να πληρώσει το υπέρογκο κόστος της ανοικοδόμησης από τον φονικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου και να πραγματοποιήσει τις προεγκλογικές του δεσμεύσεις. 

Με απόφαση που υπέγραψε ο Τούρκος πρέοδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξάνεται από 18% στο 20% για τα προϊόντα με υψηλό συντελεστή και απο 8% στο 10% για τα προϊόντα με χαμηλό συντελεστή. Σειρά προϊόντων που φορολογούνταν με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, εντάσσονται πλέον στον υψηλό συντελεστή.

Πριν από δύο ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ειδικά για φέτος τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων θα εισπραχτούν κατ’ εξαίρεση φέτος στο διπλάσιό τους. Αυξάνεται επίσης ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για αγορά αυτοκινήτου από το 112% στο 116%.

Παράλληλα, αυξάνεται ο φόρος για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές συναλλαγές από το 10% στο 15%.

Τα τέλη για την χρήση των κινητών τηλεφώνων, που μεταφέρονται στην Τουρκία από το εξωτερικό, από 6.000 τουρκικές λίρες (214 ευρώ) στις 20.000 λίρες (περίπου 715 ευρώ) υπεριδισπλασιάζονται.

Αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 50% γίνονται στο σύνολο σχεδόν των τελών και φόρων που εισπράττει το τουρκικό κράτος.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει φόρους για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει ένα μέρος από το βάρος που προκαλεί το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έχει επιδεινωθεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, προτείνει αύξηση του εταιρικού φόρου από 20%, στο 25%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής για τράπεζες, εταιρείες ασφαλιστικές, χρηματιστηριακές, συνταξιοδοτικές, καθώς και για εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών, θα αυξηθεί από το 25% στο 30%.

Υπενθυμίζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε τις δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αυξάνοντας τους μισθούς καιπροσφέροντας πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκκατομύρια πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ