ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Τουλάχιστον 9.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση» καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Ουκρανία: «Τουλάχιστον 9.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση» καταγγέλλει ο ΟΗΕ
(AP Photo/ Rodrigo Abd)

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε τις απώλειες των ζωών αμάχων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος ξεπέρασε την 500ή ημέρα του.

Τουλάχιστον 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους και 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί αφότου εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, ανέφερε η επιστολή επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία σε ανακοίνωσή της χθες Παρασκευή (7/7), ενώ στελέχη του ΟΗΕ έχουν επισημαίνει πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ πιο βαρύς.

«Σήμερα, ξεπερνάμε άλλο ένα δυσοίωνο ορόσημο στον πόλεμο, στον οποίο οι άμαχοι οι ουκρανοί άμαχοι συνεχίζουν να πληρώνουν φρικιαστικό τίμημα», ανέφερε ο Νόελ Καλχούν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε την 500ή ημέρα του πολέμου.

Μολονότι φέτος ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερος από αυτόν του 2022, άρχισε να αυξάνεται ξανά τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημειώνουν παρατηρητές.

Την 27η Ιουνίου δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα στην Κραματόρσκ (ανατολικά).

Μακριά από τα μέτωπα, στην πόλη Λβιβ (δυτικά), τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν την περασμένη Πέμπτη (6/7) το πρωί, σε βομβαρδισμό που ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η UNESCO τόνισε εξάλλου πως η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη σε περιοχή προστατευόμενη από τη Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και ότι προκάλεσε ζημιές σε ιστορικό κτίριο.

Οι πόλεις Μπούτσα (βόρεια, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Κίεβο) και η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) μετατράπηκαν σε σύμβολα φρικαλεοτήτων την περασμένη χρονιά, με τη Ρωσία να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ