ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι χωρίς κοινό έδαφος

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι χωρίς κοινό έδαφος

Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχτεί σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Βερολίνο για την προετοιμασία της αυριανής Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όμως η κατάρτιση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα της Ε.Ε. δεν θα είναι εύκολη απόφαση αφού οι τρεις ηγέτες έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Αντί να καταρτίσουν ένα σχέδιο, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης καθώς επίσης αναμένεται να ενθαρρύνουν τα 27 κράτη μέλη για κοινή δράση και ενίσχυση της ένωσης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για το χρονικό σημείο που το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Την ώρα που ο Στάινμαγιερ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μισέλ Σαπέν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, η Μέρκελ συστήνει υπομονή. Δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε κακοί με τους Βρετανούς, είπε το Σάββατο.

Το στρατόπεδο Μέρκελ πιστεύει ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναστροφή του αποτελέσματος.

«Το Λονδίνο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις συνέπειες μιας εξόδου», είπε την Κυριακή ο Πέτερ Αλτμάγιερ, προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων.

Σε αντίθεση με τον Ολάντ, η Μέρκελ δεν πιστεύει σε μια κεντρική ομοσπονδιακή Ευρώπη και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για βιασύνη στην αναμόρφωση των δομών του μπλοκ.

Η ίδια δεν φαίνεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την κρίση του Brexit για να επιχειρήσει ένα άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ούτε φυσικά να κάνει παραχωρήσεις ως προς την σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι Γάλλοι ευρωπαϊστές, εν τω μεταξύ, βλέπουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ως μια χρυσή ευκαιρία για να προωθήσουν το φεντεραλιστικό όνειρό τους, υπό την ηγεσία ενός γάλλο-γερμανικού άξονα.

Ο Ολάντ επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το Brexit να προωθήσει το όραμά της για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας με τη μορφή ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό.

Είναι μια λύση που θα αναζωογονήσει την πολιτική επιρροή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, ενώ θα μειώσει την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας.

Αντ 'αυτού, είναι πιθανό να καταλήξουν σε άλλον έναν χλιαρό συμβιβασμό μεταξύ τους.

Έχοντας επίγνωση της ακραίας πολιτικής αδυναμίας του Ολάντ στο εσωτερικό της χώρας του, η Μέρκελ κάλεσε τον Ρέντσι για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συναίνεση.

Ενώ η Γαλλία και η Ιταλία είναι ιδιοσυγκρασιακά περισσότερο σε αρμονία, δεν αναμένεται να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο κατά της Γερμανίας.

Εξάλλου, παλαιότερες προσπάθειες των δύο χωρών να βρεθεί κοινός τόπος για την μετατόπιση του κέντρου βάρους της Ευρώπης νοτιότερα και για λιγότερη λιτότητα, απέτυχαν.

Από την πλευρά του ο Ρέντσι, είναι ευτυχής που έλαβε πρόσκληση για αυτή την συνάντηση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός συχνά διατυπώνει παράπονα που δεν έχει μια θέση στο κεντρικό τραπέζι της Ε.Ε.

«Για πρώτη φορά η Ιταλία προσκαλείται στο «διευθυντήριο», ένδειξη ότι σε τέτοιες στιγμές η Μέρκελ συνειδητοποιεί ότι ο Γάλλο-γερμανικός άξονας δεν είναι αρκετός», έγραφε η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. έχει την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. συνοψίζοντας με εύσχημο τρόπο την ουσία αυτής της συνάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ