ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισπανία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγάλο συνασπισμό

Εκλογές Ισπανία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγάλο συνασπισμό
REUTERS/Marcelo del Pozo

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός του μήνα ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.

«Θα προσπαθήσω να επιτύχω την πλειοψηφία αφού χωρίς αυτήν, θα είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη η κατάσταση», είπε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope έπειτα από την νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις χθεσινές εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

«Πιστεύω ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε φτάσει σε συμφωνία στα βασικά. Θα ήταν ανόητο να χάσουμε κι άλλο χρόνο», κατέληξε ο Ραχόι.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ανώτερο στέλεχος των Σοσιαλιστών, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης του κόμματος που μέχρι πρότινος απέρριπτε το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού.

«Πιστεύω πως, το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι», είπε ο Γκιγιέρμο Φερνάντεζ Βαρα, εξέχον στέλεχος των Σοσιαλιστών.

«Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών και αυτό πρέπει να κάνουμε», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ