ΚΟΣΜΟΣ

Αγνοείται βάρκα που μετέφερε τουλάχιστον 200 μετανάστες στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων

Αγνοείται βάρκα που μετέφερε τουλάχιστον 200 μετανάστες στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων
Φωτογραφία αρχείου σκάφους με δεκάδες μετανάστες μέσα σε αυτό AP Photo/Joan Mateu Parra

Στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων, αναζητείται μια βάρκα που μετέφερε τουλάχιστον 200 Αφρικανούς μετανάστες, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα.

Το γεγονός έκανε γνωστό η ομάδα βοήθειας Walking Borders, η οποία αναφέρει πως απέπλευσαν από το Kαφουντίν στις 27 Ιουνίου, μια παραλιακή πόλη στη νότια Σενεγάλη που απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από την Τενερίφη.

Η ομάδα λέει ότι πολλά παιδιά βρίσκονται στο πλοίο, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, αλλά και πως αγνοούνται ακόμη δύο σκάφη που μετέφεραν δεκάδες ακόμη ανθρώπους.

Η ναυτική υπηρεσία διάσωσης της Ισπανίας είπε στο Efe ότι ένα αεροπλάνο συμμετέχει επίσης στις έρευνες, όπως επίσης και πολλοί Ισπανοί διασώστες.

Για τα άλλα δύο πλεούμενα υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε την Ελένα Μαλένο από το Walking Borders που είπε ότι το ένα έχει περίπου 65 άτομα στο πλοίο, το άλλο έως 60, γεγονός που θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται από τα τρία σκάφη σε περισσότερους από 300.

Το ταξίδι από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά είναι από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για τους μετανάστες, κυρίως επειδή συνήθως πλέουν με απλές αλιευτικές βάρκες που ανατρέπονται εύκολα από τα ισχυρά ρεύματα του Ατλαντικού.

Πέρυσι τουλάχιστον 559 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στα ισπανικά νησιά, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ. Ο αριθμός των νεκρών για το 2021 ήταν 1.126.

Ο ΔΟΜ επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ότι 15.682 άτομα έφτασαν παράτυπα στα Κανάρια Νησιά το 2022, μείωση 30% σε σύγκριση με το 2021.

«Παρά τη μείωση από έτος σε έτος, οι ροές κατά μήκος αυτής της επικίνδυνης διαδρομής από το 2020 παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια», λέει ο ΔΟΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ