ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Μπλίνκεν- Φιντάν: Στο επίκεντρο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Επικοινωνία Μπλίνκεν- Φιντάν: Στο επίκεντρο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Twitter / Secretary Antony Blinken

Tηλεφωνική συνομιλία για τη διεύρυνση του NATO είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για τη διεύρυνση του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τα παζάρια για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ζητά «μονοπάτι» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για το «ναι» στη Σουηδία

Σκληρό ανατολίτικο παζάρι από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους που μεταξύ άλλων θα θέσει επί τάπητος την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλατική Συμμαχία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν θα πιέσει το ΝΑΤΟ να ανοίξει «μονοπάτι» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς θα ανοίξουμε τον δρόμο της Σουηδίας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Αυτό είπα και στον Μπάιντεν. Θα το πω και στο Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Πέρασαν 50 χρόνια… Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την εκπλήρωση των ζητημάτων που αναφέρονται στην περσινή τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη.

Απάντηση Κομισιόν σε Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Ισχυρή» απάντηση έδωσε παράλληλα εκπρόσωπος της Κομισιόν στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ», ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ