ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Ισραήλ AP/Ohad Zwigenberg

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα άρθρο- κλειδί που περιλαμβάνεται στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου.

Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι η δικαστική εξουσία δεν θα μπορεί να αποφαίνεται «για τον λογικό χαρακτήρα» των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αποτελείται από κόμματα της δεξιάς, της ακροδεξιάς και θρησκευτικά, στόχος είναι να διασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου θεωρούν ότι απειλεί τη δημοκρατία στο Ισραήλ.

Στην Κνεσέτ 64 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι 54 ψήφισαν κατά.

Στη διάρκεια των συζητήσεων για το νομοσχέδιο χρειάστηκε να απομακρυνθούν με τη βία διαδηλωτές που είχαν εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου και πλησίασαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες, ενώ πολλοί αντίπαλοι της μεταρρύθμισης διαδήλωναν έξω από την Κνεσέτ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι το τέλος της δημοκρατίας, αλλά θα την ενισχύσει».

«Τα δικαιώματα των δικαστηρίων και των Ισραηλινών πολιτών δεν θα πληγούν (…) Το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα εξακολουθήσει να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων και των διορισμών της κυβέρνησης», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, επέκρινε το νομοσχέδιο: «Είχατε υποσχεθεί να βοηθήσετε τους αδύναμους και να προστατεύσετε την ασφάλεια του Ισραήλ (…) αυτό που κάνετε δεν είναι τίποτε άλλο από τρέλα», τόνισε.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση προκειμένου να υιοθετηθεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί ως το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ οι διοργανωτές των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και μήνες στο Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα μια «ημέρα αναταραχής» σε απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων είναι προγραμματισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές διασταυρώσεις και κεντρικές αρτηρίες της χώρας, αλλά και στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Παράλληλα οι διοργανωτές έχουν καλέσει τους οδηγούς των οχημάτων να πηγαίνουν πολύ αργά.

Ήδη σήμερα το πρωί διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε 24 συλλήψεις και έκανε χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ απομάκρυνε κάποιους από τους διαδηλωτές με τη χρήση βίας.

Εικόνες έδειχναν Ισραηλινούς που κρατούσαν σημαίες να σταματούν αυτοκίνητα σε μεγάλες διασταυρώσεις και οδικές αρτηρίες στο κεντρικό Ισραήλ, το Τελ Αβίβ και κοντά στην είσοδο της Ιερουσαλήμ. Κάποιοι ξάπλωσαν στο οδόστρωμα και άλλοι έριξαν φωτοβολίδες.

Παράλληλα οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Νετανιάχου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε ο Λαπίντ πριν την ψηφοφορία στην Κνεσέτ.

Ο Μπένι Γκαντς επίσης εμφανίστηκε ανοικτός στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων και, όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ τη Δευτέρα να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και τον Λαπίντ για να συζητήσουν το νομοσχέδιο.

Την Κυριακή ο Χέρτσογκ ζήτησε επίσης την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «είναι εφικτή η συμφωνία», ενώ επέκρινε την απουσία συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan 11, το 31% των Ισραηλινών είναι υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης, έναντι του 43% που είναι κατά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ