ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζάιμπερτ για το Brexit : Κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του ζητήματος

Ο Ζάιμπερτ για το Brexit : Κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του ζητήματος
REUTERS/Thomas Peter

«Κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του ζητήματος» τόνισε ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στη διαδικασία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα τόνισε ότι η υποβολή του αιτήματος εξόδου μπορεί να υποβληθεί μόνο από την βρετανική κυβέρνηση.

Έχουμε μια δεδομένη διαδικασία. Το άρθρο 50 της Συνθήκης δεν προσδιορίζει τον χρόνο στον οποίο πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, αλλά λέει ξεκάθαρα ότι την αίτηση πρέπει να υποβάλει η χώρα που θέλει να φύγει. Δεν θέλει κανείς ένα ζήτημα που θα διαιωνίζεται

Επιπλέον, τόσο ο Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψαν τις υποθέσεις ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Έχουμε ασκήσει ως τώρα μια ευρωπαϊκή πολιτική από κοινού και ακριβώς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε σε μία νέα και δύσκολη κατάσταση. Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση να μην βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση, αλλά να την αναλύσουμε ήρεμα και συνετά και μάλιστα από κοινού με όλους στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου, η κυβέρνηση δεν θέλει μια υπόθεση που θα διαιωνίζεται. Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Η Μ.Βρετανία κοινοποιεί την επιθυμία εξόδου βάσει του άρθρου 50. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η βρετανική κυβέρνηση, μόνο αυτή μπορεί να υποβάλει αυτό το αίτημα. Εάν η κυβέρνηση χρειάζεται για αυτό έναν λογικό χρόνο, το σεβόμαστε, αλλά όπως είπα, δεν πρέπει να γίνει μια υπόθεση που θα σέρνεται. Και ένα είναι σαφές: πριν η Μ. Βρετανία αποστείλει το αίτημα για έξοδο, δεν υπάρχουν ανεπίσημες προσυνεννοήσεις για τη διαδικασία εξόδου. Η σειρά πρέπει να τηρηθεί. Είναι σαφές το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το άρθρο 50. Μόνο όταν η Β. Βρετανία θα έχει κάνει τη δήλωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επεξεργαστεί με συναίνεση τις κατευθυντήριες γραμμές για μια συμφωνία εξόδου» υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διευκρίνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα εξετάσει το θέμα προς το συμφέρον των 27 εναπομεινάντων κρατών μελών», ενώ «και η Γερμανία βεβαίως θα σκεφτεί τα γερμανικά συμφέροντα, στα οποία ανήκει και το γεγονός ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε οικονομικές συναλλαγές εντατικά με τη Μ. Βρετανία, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις οικονομικές σχέσεις».

Η βασική προσέγγιση του Βερολίνου, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι «από τη μια πλευρά τηρούμε την προβλεπόμενη διαδικασία και από την άλλη ότι θέλουμε τώρα να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχύσουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά τις δυνάμεις της ενότητας». Έκανε επίσης λόγο για μια ιστορικά πρωτοφανή κατάσταση και μία νέα πρόκληση, στην αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει, όπως είπε, απαγόρευση για σκέψεις.

«Όλες οι συνεισφορές ιδεών είναι ευπρόσδεκτες, αλλά το θέμα είναι τώρα με ηρεμία και σύνεση να τα συνθέσουμε στον κύκλο των 27 κρατών-μελών», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις πολιτικών που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος προσωπικά συνεργάζονται με τον πρόεδρο της Επιτροπής στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης».

Παράλληλα προσέθεσε ότι το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι ο κ. Γιούνκερ «θα έχει τη δική του σημαντική συνεισφορά προκειμένου να οδηγήσει την Ευρώπη, μαζί με τα κράτη-μέλη και τους υπόλοιπους θεσμούς, με ασφάλεια έξω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στην Ισπανία

Ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις εκλογές στην Ισπανία, εκφράζοντας την ελπίδα να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση.

Ευχόμαστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει η Ισπανία «να συνεχίσει στον καλό δρόμο, με μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα, κατά την πάγια τακτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν η Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να συγχαρεί τον Μαριάνο Ραχόι, ο Γερμανός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα συγχαρητήρια θα δοθούν μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά τόνισε:

Θα μπορούσαμε ίσως να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στον ισπανικό λαό για το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της Ισπανίας εκφράστηκαν υπέρ της ευρωπαϊκής προσήλωσης της χώρας τους. Αυτό στις σημερινές ημέρες αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ