ΚΟΣΜΟΣ

Αποδυναμώνεται μετά το θάνατο του Μπερλουσκόνι το Φόρτσα Ιτάλια

Αποδυναμώνεται μετά το θάνατο του Μπερλουσκόνι το Φόρτσα Ιτάλια
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι AP Photo/Gregorio Borgia

Την αποδυνάμωση των ποσοστών της Φόρτσα Ιτάλια, μετά το θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «δείχνουν» δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των ιταλικών εκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Quorum/Youtrend για το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, έδειξε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, η Φόρτσα Ιτάλια πέρασε από το 9,6% της πρόθεσης ψήφου, στο 6,1%.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, πριν από ένα μήνα, το ποσοστό του κόμματός του είχε σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Ο συντηρητικός κυβερνητικός σχηματισμός στην Ιταλία, φαίνεται πως εξακολουθεί να έχει προβάδισμα σε σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης: το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, συγκεντρώνει το 29,7% της πρόθεσης ψήφου και η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, το 8,5% και άλλες, μικρότερες κεντρώες δυνάμεις, το 3%.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά της αντιπολίτευσης

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής της Έλι Σλάιν στηρίζεται από το 19,8% των ερωτηθέντων, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε από το 15,7%. Η συμμαχία οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς εξασφαλίζει το 3,7% και το κεντρώο κόμμα Azione (Δράση) το 3,5%.

Με αναφορά, τέλος, στους πολιτικούς αρχηγούς, η δράση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κρίνεται θετικά από το 42% του στατιστικού δείγματος, ενώ ακολουθούν ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των «πεντάστερων», Τζουζέπε Κόντε, με το 36%, η γραμματέας των «Δημοκρατικών», Έλι Σλάιν, με ποσοστό 26% και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, με το 25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ