ΚΟΣΜΟΣ

Γιοχάνεσμπουργκ: Χιόνισε για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια

Γιοχάνεσμπουργκ: Χιόνισε για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια
Screen grab / twitter

Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια χιόνισε στο Γιοχάνεσμπουργκ με τους κατοίκους να μην μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το πρωτόγνωρο θέαμα.

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής, παρά το κρύο ενθουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα όταν είδαν γύρω τους τα πάντα χιονισμένα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής εξέδωσε προειδοποιήσεις λόγω του κρύου μετώπου που έπληξε την επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικήε, Πρετόρια.

Χιόνι έπεσε επίσης, τη Δευτέρα και στη ζώνη παραγωγής άνθρακα στην επαρχία Mpumalanga, όπου βρίσκονται πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενώ μέρη της Νότιας Αφρικής δέχονται τακτικά χιόνι στους χειμερινούς μήνες του νότιου ημισφαιρίου από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το Γιοχάνεσμπουργκ είχε χιόνι για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2012

Μια φορά στα 10 χρόνια

Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο Γιοχάνεσμπουργκ πέφτει χιόνι μία φορά κάθε πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, με τις σοβαρές χιονοπτώσεις σαν αυτές που παρατηρήθηκαν χθες να σημειώνονται μία φορά κάθε 10 έως 20 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή κλιματολογίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, Francois Engelbrecht, που μίλησε στην Daily Maverick.

Ο μετεωρολόγος της Νοτιοαφρικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Wayne Venter είπε στην Daily Maverick ότι οι συνθήκες δεν ήταν εξαιρετικές και δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Η καθηγήτρια φυσικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, Jennifer Fitchett, δήλωσε στην εφημερίδα Times της Νότιας Αφρικής ότι το χιόνι είναι απίθανο να διαρκέσει και προκλήθηκε από την αύξηση της υγρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κρύο αέρα.

«Συμβαίνει μια φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Δεν είμαστε μια περιοχή που έχει πολλές χιονοπτώσεις και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι το χειμώνα έχουμε ξηρές συνθήκες» είπε.

Τελευταία φορά χιόνισε το 2012 και πριν από αυτό το 2007, είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ