ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία

Μητσοτάκης από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία
AP Photo/Paul White

«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει «διάθεση και των δύο για επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε πλέον έναν πιο σαφή και οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε».

Επεσήμανε, όμως, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση και των δύο είναι να υπάρξει επαναπροσέγγιση μέσα από μια θετική σκοπιά».

Ταυτόχρονα, τόνισε πως ο διάλογος με την Τουρκία θα γίνει σε τρεις άξονες:

«Πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργείων Εξωτερικών, όπου θα τεθούν τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα: οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα που αφορά τη συνεργασία στα ενεργειακά και την πολιτική προστασία, όπου μπορούμε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως «πρόθεσή μας να πορευτούμε στο θετικό δρόμο βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Αυτό θα βοηθήσει την Άγκυρα και στην προσέγγισή της με την Ευρώπη. Φαίνεται η διάθεσή της να είναι ειλικρινής».

Για τη «στροφή» της Τουρκίας

Αναφορικά με την «στροφή» της Τουρκίας, ανέφερε: «Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις της. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Πρόκειται για μία στροφή και προσαρμογή της Τουρκίας στην πραγματικότητα».

Διευκρίνισε, δε, πως «δεν ξεχνάμε τι έγινε, όμως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ξεκινάμε νέα σελίδα με την Τουρκία, όπου θα ζούμε ειρηνικά, χωρίς εντάσεις, έστω και αν δεν μπορούμε άμεσα να λύσουμε τη μία και βασική μας διαφορά αυτή των θαλασσίων ζωνών».

Εξοπλισμοί

Ερωτώμενος εάν συζητήθηκε το ζήτημα των εξοπλισμών ενημέρωσε πως «δεν τέθηκε στη συνάντηση με τον Ερντογάν το θέμα των εξοπλισμών από καμία από τις δύο πλευρές. Κάθε χώρα μπορεί να εξοπλίζεται όπως κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές της προτεραιότητες».

Σημείωσε, δε, «το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία μας αφορά μόνο έμμεσα».

Σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημείωσε πως αυτές «είναι ισχυρότερες από ποτέ».

«Συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου και επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μας. Σύντομα θα υπάρξουν ειδήσεις για το πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Η στάση του Κογκρέσου για το θέμα των F16 είναι γνωστή. Απομένει να δούμε τον τρόπο που θα διατυπωθεί το αίτημα από κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων μελών ΝΑΤΟ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ