ΚΟΣΜΟΣ

Γκι Φερχόφστατ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαντά αποτελεσματικά στις προκλήσεις

Γκι Φερχόφστατ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαντά αποτελεσματικά στις προκλήσεις
EUROKINISSI

Τους λόγους που οδηγεί τους πολίτες σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να την απορρίπτουν εξήγησε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο Φερχόφστατ ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια συνομοσπονδία εθνικών κρατών, τα οποία πρέπει να αποφασίζουν ομόφωνα και τα οποία δρουν πάντοτε είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά.

“Αυτό είναι το πρόβλημα” επεσήμανε και πρόσθεσε πως “το διαπιστώσαμε όταν προσπαθήσαμε να παρακάμψουμε την προσφυγική κρίση, με τις γεωπολιτικές κρίσεις και με την κρίση του ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Δεν έχουμε πλέον μια Ένωση η οποία να μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις. Νομίζω πως αυτό οδηγεί στους πολίτες σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να την απορρίπτουν”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια πιο στενή Ένωση, αλλά μια οικονομική κυβέρνηση για την ευρωζώνη, μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και κοινή φύλαξη συνόρων διότι έχουμε τον κοινό χώρο Σένγκεν.

Επιπλέον, όπως είπε, χρειαζόμαστε μια κοινή άμυνα, διότι διαφορετικά δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική ώστε να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις. “Περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε θα δούμε περισσότερα δημοψηφίσματα σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, τα οποία θα την απορρίπτουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Αυτό το οποίο απασχολεί τους πολίτες της Ε.Ε. είναι η επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων τους, η ανεργία, η ασφάλεια ή μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Τώρα βλέπουν πως δεν το καταφέρνει η Ε.Ε. και δεν είναι παράξενο που δεν το μπορεί αφού είναι συνομοσπονδία η οποία αποφασίζει ομόφωνα” τόνισε και συνέχισε:

Δείτε της ΗΠΑ. Αντέδρασαν γρήγορα στην κρίση για να εξυγιάνουν τις τράπεζες τους. Μετά από εννιά μήνες το είχαν καταφέρει. Εμείς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε πριν 7 χρόνια. Αυτό είναι το πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτό που είναι πραγματικά αναγκαίο. Δεν επιτρέπεται να πούμε απλώς, αφού οι Βρετανοί φεύγουν, ας συνεχίσουμε όπως πριν”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ