ΚΟΣΜΟΣ

Το τηλεσκόπιο Webb «αιχμαλωτίζει» τη στιγμή της γέννησης των άστρων

Το τηλεσκόπιο Webb «αιχμαλωτίζει» τη στιγμή της γέννησης των άστρων
NASA / ESA / CSA / STScI

Με τη δημοσίευση μιας εντυπωσιακής εικόνας που αποτυπώνει τη γέννηση άστρων «γιόρτασε» τον ένα χρόνο ανακαλύψεων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb η NASA.

Αυτό το τοπίο με «βουνά» και «κοιλάδες» με στίγματα με λαμπερά αστέρια είναι στην πραγματικότητα η άκρη μιας νεαρής περιοχής σχηματισμού αστέρων που ονομάζεται NGC 3324 στο νεφέλωμα Carina.

Τραβηγμένη στο υπέρυθρο φως από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αυτή η εικόνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά αόρατες πτυχές της γέννησης των αστέρων.

Ονομάζεται Cosmic Cliffs, η φαινομενικά τρισδιάστατη εικόνα του Webb μοιάζει με απόκρημνα βουνά σε ένα φεγγαρόλουστο βράδυ.

Η εικόνα είναι από το σύμπλεγμα νεφών Rho Ophiuchi, το πλησιέστερο μοριακό νέφος στη Γη, του οποίου η εγγύτητα στα 390 έτη φωτός επιτρέπει ένα ευκρινές κοντινό πλάνο από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο σε τροχιά που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η εικόνα του Webb δείχνει περίπου 50 νεαρά αστέρια, με μάζα παρόμοια με του Ήλιου μας ή μικρότερη.

Τεράστιοι πίδακες υδρογόνου εμφανίζονται οριζόντια στο πάνω τρίτο της εικόνας και κάθετα στα δεξιά.

«Αυτά συμβαίνουν όταν ένα αστέρι σκάει για πρώτη φορά μέσα από το γενέθλιο περίβλημά του από κοσμική σκόνη, εκτοξεύοντας ένα ζευγάρι αντίθετων πιδάκων στο διάστημα, όπως ένα νεογέννητο που απλώνει για πρώτη φορά τα χέρια του στον κόσμο», σημειώνεται σε ανακοίνωσή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Η εικόνα του Rho Ophiuchi μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε με νέα σαφήνεια μια πολύ σύντομη περίοδο στον κύκλο ζωής των άστρων. Ο δικός μας Ήλιος βίωσε μια τέτοια φάση, πολύ καιρό πριν, και τώρα έχουμε την τεχνολογία για να δούμε την αρχή της ιστορίας ενός άλλου άστρου», δήλωσε ο επιστήμονας του προγράμματος Webb, Klaus Pontoppidan.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ