ΚΟΣΜΟΣ

Δίωξη στον Τούρκο που σκότωσε τον Ρώσο κυβερνήτη του μαχητικού

Δίωξη στον Τούρκο που σκότωσε τον Ρώσο κυβερνήτη του μαχητικού
Reuters

Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να προσεγγίσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και να διορθώσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος, ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του κυβερνήτη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, διώκεται από την τουρκική Δικαιοσύνη. Η δίωξή του ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μόσχας.

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, που πολεμούσε σε μια ταξιαρχία Τουρκμένων με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Σμύρνη με κατηγορίες που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, ωστόσο ένα δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ένα γράμμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Russia Today, το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν απέστειλε το γράμμα στον Πούτιν, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του μαχητικού. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να αποκατασταθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι «ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία».

«Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», αναφέρεται στη δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ