ΚΟΣΜΟΣ

Οργανική ύλη εντόπισε στον πλανήτη Αρη το ρόβερ Perseverance

Οργανική ύλη εντόπισε στον πλανήτη Αρη το ρόβερ Perseverance
Μία... σέλφι του ρόβερ Perseverance μέσα στον κρατήρα Jezero του Άρη NASA/JPL-Caltech/MSSS

Διάφορους τύπους οργανικών μορίων εντόπισε στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη το ρόβερ Perseverance της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι τα υλικά έχουν «βιοτική» προέλευση ή είναι αποτέλεσμα της ζωής στον πλανήτη. Θα μπορούσαν όμως να έχουν σχηματιστεί και με άλλους τρόπους, όπως αλληλεπιδράσεις μεταξύ νερού και σκόνης ή να έχουν πέσει στον πλανήτη από σκόνη ή μετεωρίτες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο Άρης μπορεί να ήταν πολύ πιο ενεργός στο παρελθόν από ό,τι είχαμε συνειδητοποιήσει – και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, αναφέρει η Independent.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανόηση περισσότερων στοιχείων για την οργανική ύλη του Άρη θα μπορούσε να ρίξει φως στη διαθεσιμότητα των πηγών άνθρακα, με επιπτώσεις στην αναζήτηση πιθανών ενδείξεων ζωής.

Το όργανο SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals) στο ρόβερ είναι το πρώτο εργαλείο που επιτρέπει τη λεπτομερή χαρτογράφηση και ανάλυση οργανικών μορίων και ορυκτών στον Άρη.

Το όργανο SHERLOC πάνω στο Perseverance επιτρέπει τη λεπτομερή χαρτογράφηση και ανάλυση οργανικών μορίων και ορυκτών στον ΆρηNASA/JPL-Caltech

Το Perseverance προσεδαφίστηκε μέσα στον κρατήρα Jezero, που πριν από δισεκατομμύρια χρόνια φιλοξενούσε μια τεράστια λίμνη, τον Φεβρουάριο του 2021.

Έκτοτε οι επιστήμονες εξερευνούν τη γεωλογική σύσταση του πυθμένα του κρατήρα χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων του ρόβερ που μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες και να αναλύσουν τα πετρώματα.

Οι Sunanda Sharma, Ryan Roppel και οι συνάδελφοί τους ανέλυσαν παρατηρήσεις από δύο σχηματισμούς στο δάπεδο του κρατήρα Jezero.

Σήματα οργανικών μορίων ανιχνεύθηκαν και στους 10 στόχους που παρατήρησε το SHERLOC στο δάπεδο του κρατήρα Jezero, τα περισσότερα συγκεντρωμένα στον σχηματισμό Maaz και τα λιγότερα στον σχηματισμό Seitah. Τα δεδομένα έδειξαν ποικίλη συσχέτιση ορυκτών και χωρική κατανομή που μπορεί να είναι μοναδική για κάθε σχηματισμό.

Ακόμα και αν το υλικό δεν είναι πραγματικά βιολογικής προέλευσης, θα μπορούσε να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για το αν ο Άρης ήταν σε θέση να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή, δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Δεν είναι όλα τα οργανικά υλικά βιολογικής προέλευσης. Η παρατήρηση των χωρικών σχέσεων μεταξύ ορυκτών και οργανικών είναι απαραίτητη κατά την αξιολόγηση της οργανικής προέλευσης και των πιθανών βιολογικών υπογραφών. Όλα όσα γνωρίζουμε για τη ζωή στη Γη περιορίζονται σε ό,τι έχει διατηρηθεί στο αρχείο πετρωμάτων-ορυκτών. Στη Γη, οι βιο-υπογραφές βρίσκονται σε ορισμένα ορυκτά και ορισμένα ορυκτά διατηρούν καλύτερα τα οργανικά από άλλα», δήλωσε η Ashley E. Murphy, ερευνήτρια στο Planetary Science Institute και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Ο Άρης μπορεί να είχε μια παρόμοια πρώιμη γεωλογική ιστορία με τη Γη, οπότε χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας για τη ζωή όπως την ξέρουμε στη Γη για το πού θα ψάξουμε για πιθανές ενδείξεις παρελθούσας ζωής στον Άρη. Η χαρτογράφηση των οργανικών ουσιών επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του αν ο κύκλος του άνθρακα στον Άρη είναι παρόμοιος ή διαφορετικός από τη Γη, καθώς και της ικανότητας του Άρη να φιλοξενήσει ζωή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ