ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι ευρωπαίου αξιωματούχου στην Ελλάδα: Εφαρμόστε το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις

Καμπανάκι ευρωπαίου αξιωματούχου στην Ελλάδα: Εφαρμόστε το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις
REUTERS/Francois Lenoir

Μπορεί το Brexit να έχει μονοπωλήσει τις συζητήσεις, ωστόσο οι ευρωπαίοι δεν ξεχνούν τα «ανοιχτά» ζητήματα, όπως αυτό της Ελλάδας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμηνύει ότι προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές λόγω της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τάχιστα το πρόγραμμα, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η επιμονή των κρατών – μελών έχει εξαντληθεί μετά το Brexit και σε περίπτωση νέας ελληνικής κρίσης δεν θα μπορέσουν να παρέμβουν.

Ξεκαθάρισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα είναι πιο χαλαροί αναφορικά με την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αν αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες. «Τα μνημόνια δεν είναι γραμμένα σε πέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά τόνισε ότι οι δανειστές έχουν κοινή άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σχετικά ε τις συλλογικές απολύσεις υπογράμμισε η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές προοπτικές.

Άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει να ολοκληρώσει πάνω από 40 δράσεις που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί θα επιμείνουν σε μία νέα προσπάθεια ανοίγματος και απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, στην ολοκλήρωση της δομής του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και στην προώθηση μερικών ακόμη αλλαγών στη δημόσια διοίκηση (αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και κινητικότητα στο Δημόσιο), ενώ θα επανέλθει η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ