ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Wagner δεν υπάρχει πια

Πούτιν: Η Wagner δεν υπάρχει πια
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

«Λοιπόν, η Wagner δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει νόμος για ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις. Απλά δεν υφίσταται! Δεν υπάρχει τέτοια νομική οντότητα»: αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την μισθοφορική ομάδα του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος τον περασμένο μήνα προχώρησε σε ανταρσία εναντίον του Κρεμλίνου και επιχείρησε να φτάσει στη Μόσχα με το στρατό του.

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Ρώσου προέδρου στην εφημερίδα Kommersant και απαντώντας σε ερώτημα εάν η Wagner θα συνεχίσει να υπάρχει ως στρατιωτική μονάδα.

«Η ομάδα υφίσταται αλλά νομικά δεν υπάρχει» επανέλαβε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα, που σχετίζεται με τη νομιμοποίησή της. Αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να συζητηθεί στη Δούμα. Δεν είναι εύκολο ερώτημα».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε για πρώτη φορά και το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με 35 διοικητές της Wagner μετά την αποστασία.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ένας διοικητής που οι στρατιώτες του αποκαλούν Sedoy (σ.σ. γκριζομάλλης) και ο οποίος διεύθυνε τις μονάδες της Wagner στην Ουκρανία τους τελευταίους 16 μήνες.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκανα αφενός μια αξιολόγηση των όσων είχαν κάνει στο πεδίο της μάχης και αφετέρου των όσων είχαν συμβεί στις 24 Ιουνίου. Τους παρουσίασα, επίσης, τις επιλογές τους σε περίπτωση που ήθελαν να συνεχίσουν να υπηρετούν… Αυτό ήταν όλο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και κατέληξε λέγοντας:

«Θα μπορούσαν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και να συνεχίσουν να υπηρετούν… Δεν θα άλλαζε τίποτα για αυτούς. Επικεφαλής τους θα ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή ήταν ο πραγματικός τους διοικητής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ