ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνή πρωθυπουργός κατά Μέρκελ και Ολάντ

Η Πολωνή πρωθυπουργός κατά Μέρκελ και Ολάντ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του γαλλογερμανικού άξονα, προτείνοντας αλλαγές στη διοίκηση της Ένωσης.

Η Πολωνή πρωθυπουργός μιλώντας στο δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info, ανέφερε:

Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό ντουέτο μπορεί να κάνει κάτι καινούριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία και η Γερμανία λένε: ας εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ΕΕ. Εμείς, λέμε: όχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο. Αυτή η ΕΕ δεν υπάρχει πια. Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της ΕΕ στο δημοψήφισμα.

Ναι, η Ένωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές. Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, ένα νέο όραμα, μια νέα αντίληψη. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δώσουμε δύναμη στην Ευρώπη. Αν οι χώρες-μέλη αφήσουν την Ένωση να διαλυθεί, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να χαροποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Πολωνία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής κοινότητας μόλις 12 χρόνια. Μάλιστα, λόγο για σύναψη μιας νέας συνθήκης έχει διατυπώσει ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) της Πολωνίας.

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Τρίτης, η Πολωνία σκοπεύει να υποβάλλει "ριζοσπαστικές προτάσεις", όπως για παράδειγμα τον βασικό ρόλο στην ΕΕ να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Τον κύριο και σπουδαιότερο ρόλο θα πρέπει σε αυτή την περίοδο να τον αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βίτολντ Βασικόφσκι στη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με εννέα ομολόγους του -μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ