ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έρχεται ακόμη πιο καυτός καύσωνας – Συναγερμός σε όλη τη χώρα

Ιταλία: Έρχεται ακόμη πιο καυτός καύσωνας – Συναγερμός σε όλη τη χώρα
AP Photo/Gregorio Borgia

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται από σήμερα η Ιταλία. Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υγείας, τα μέτρα ισχύουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται να παραταθούν και για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ, με προγνώσεις ακόμη και για 48 βαθμούς Κελσίου στον ιταλικό νότο.

Η Ιταλία μετά τον καύσωνα «Κέρβερο» ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Χάρο» ένα κύμα που θα φέρει θερμοκρασίες που θα φθάσουν ακόμη και τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Ηδη το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς σε πολλές περιοχές από τη Ρώμη ως την Μπολόνια και από την Φλωρεντία ως την Πεσκάρα, ενώ από αύριο αναμένονται τα 40άρια.

  • Στη Ρώμη η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου την Δευτέρα, με κλιμάκωση στους 42 ή 43 την Τρίτη. Καταρρίπτεται έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών που είχε καταγραφεί στην ιταλική πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007.
  • Στη Σικελία αλλά και στη Σαρδηνία, επίσης ενδέχεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου της 11ης Αυγούστου του 2021, που ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
  • Από τον καύσωνα δεν προβλέπεται να γλιτώσει ούτε ο ιταλικός βορράς, καθώς αναμένεται ότι το Μιλάνο θα έχει 38 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη.

Οι υγειονομικές και ιατρικές δομές έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα για να φροντίσουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που υποφέρουν κυρίως από αφυδάτωση και να παρέμβουν σε οίκους ευγηρίας.

Ολόκληρη η Νότια Ευρώπη «ψήνεται» από το σφοδρό κύμα καύσωνα που έχει χτυπήσει και τη χώρα μας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ για ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

Το 2022 η ζέστη στην Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο 60.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 18.000 στην Ιταλία, που ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Nature Medicine.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ