ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Γιατροί επανακόλλησαν το κεφάλι 12χρονου που είχε τραυματιστεί σοβαρά

Ισραήλ: Γιατροί επανακόλλησαν το κεφάλι 12χρονου που είχε τραυματιστεί σοβαρά
Το νοσοκομείο όπου έγινε η επέμβαση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Tsafrir Abayov

Ένα θαύμα κατάφεραν γιατροί στο Ισραήλ καθώς επανακόλλησαν επιτυχώς το κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού από την Παλαιστίνη. 

Ο 12χρονος Σουλεϊμάν Χασάν, όπως αναφέρουν οι Times of Israel μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Μονάδα Τραύματος του Hadassah Ein Kerem, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή 12ωρη χειρουργική επέμβαση για την επανακόλληση του κεφαλιού του. Είχε υποστεί εσωτερικό αποκεφαλισμό, μια κατάσταση όπου το κρανίο αποκολλάται από τους ανώτερους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης.

Ο 12χρονος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα καθώς έκανε ποδήλατο.

Ο δρ. Οχάντ Εϊνάβ, που τον χειρούργησε δήλωσε ότι η ζωή του Σουλεϊμάν σώθηκε «χάρη στην τεχνογνωσία μας και την καινοτόμο τεχνολογία που έχουμε στο χειρουργείο».

ΠΗΓΗ: Hadassah Medical Hospital

«Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Ένας χειρουργός χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο δρ Εϊνάβ, που επέστρεψε στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο μετά από εκπαίδευση που είχε σε κέντρα τραυμάτων στο Τορόντο του Καναδά.

«Η ίδια η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και διήρκεσε αρκετές ώρες. Ενώ βρισκόμασταν στο χειρουργείο, χρησιμοποιήσαμε νέες πλάκες και στερεώσεις στην κατεστραμμένη περιοχή», δήλωσε ο δρ Εϊνάβ στους Times of Israel.

«Το γεγονός ότι αυτό το παιδί δεν έχει κανένα νευρολογικό έλλειμμα ή αισθητηριακή ή κινητική δυσλειτουργία και ότι περπατάει χωρίς βοήθημα μετά από μια τόσο μακρά διαδικασία δεν είναι μικρό πράγμα», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν και πρόκειται για ένα σπάνιο τραυματισμό οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μικρές.

Ο πατέρας του 12χρονου αγοριού, που δεν έφυγε λεπτό από κοντά του φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους γιατρούς.

«Θα σας ευχαριστώ για όλη μου τη ζωή που σώσατε τον αγαπημένο μου μοναχογιό», είπε στους γιατρούς ο πατέρας του Σουλεϊμάν.

«Να είστε όλοι ευλογημένοι. Χάρη σε εσάς, ανέκτησε τη ζωή του ακόμη και όταν οι πιθανότητες ήταν μικρές και ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Αυτό που τον έσωσε ήταν ο επαγγελματισμός, η τεχνολογία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων από την ομάδα τραύματος και ορθοπεδικής. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε ο πατέρας του 12χρονου αγοριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ