ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη Συμφωνία των σιτηρών

Μισέλ: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη Συμφωνία των σιτηρών
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια» τονίζει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά έχει ωφελήσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Λυπάμαι για την σημερινή (σ.σ. 17/7) ανακοίνωση της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο σε προμήθειες σιτηρών και λιπασμάτων. Υποστηρίζω τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να επιδιώξει την επέκτασή του».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 17/7, πως η Μόσχα ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.

«Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται», πρόσθεσε.

«Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως», τόνισε.

Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της συμφωνίας, τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Μόνο με απτά αποτελέσματα και όχι με υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει την αποκατάσταση της συμφωνίας», γράφει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ