ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν λιμενικές υποδομές στην Οδησσό

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν λιμενικές υποδομές στην Οδησσό
Μαίνεται πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Στόχος επίθεσης έγιναν ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές. 

Αυτό έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις στον απόηχο της εκπνοής της ισχύος της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο

«Έξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».

Είκοσι ένα UAVs-καμικάζι «τύπου Shahed-136» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιφέρεια της Οδησσού και άλλα τέσσερα την περιφέρεια της Μικολάιφ, βορειότερα, όπου επλήγη βιομηχανική υποδομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» εκεί, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει θύματα, διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram.

Συνολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με 36 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και έξι πύραυλοι Καλίμπρ, στην πλειονότητά τους σε νότιους τομείς της χώρας. Τα 37 από τα ρωσικά UAVs καταρρίφθηκαν, όπως και άλλο ένα, που εκτελούσε πτήση αναγνώρισης.

Το νέο κύμα επιθέσεων αποτελεί «πρόσθετη απόδειξη» ότι η Ρωσία «θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων», σχολίασε μέσω Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ