ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας
Φωτογραφία από την εκτόξευσης πυραύλου της Βόρειας Κορέας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Σεούλ , στις 13 Ιουλίου 2023. AP Photo/Ahn Young-joon

Βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τρίτης (18/07) από τη Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας (ή Ανατολική Θάλασσα όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο), όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στη Σεούλ.

Πρόκειται για την δεύτερη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες. Στις 12 Ιουλίου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, μόλις δύο 24ωρα μετά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ ότι «θα καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το απόγευμα σήμερα, Τρίτη 18/7, αμερικανικό υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει 80 πυρηνικές κεφαλές και παράλληλα να εξαπολύσει βαλλιστική επίθεση κατά στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, ζήτησε να μπει σε λιμάνι της κορεατικής χερσονήσου, για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες.

Πρόκειται για μία συμφωνημένη από τον περασμένο Απρίλιο κίνηση, η οποία δεν έχει καμία «χροιά απειλής προς την Βόρεια Κορέα ή την ευρύτερη περιοχή», όπως ανακοίνωσε το κορεατικό υπ. Άμυνας, όμως όλα δείχνουν πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν ένα σαφές -αν και καθαρά συμβολικό- μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν που τους τελευταίους μήνες προχωρά σε προκλητικές εκτοξεύσεις και δοκιμές διηπειρωτικών και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων.

Στις αρχές Ιουλίου η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Σεούλ και Ουάσινγκτον ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Πιονγκγιάνγκ περί κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ