ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση του Σίνζο Άμπε για σταθερότητα στις αγορές

Έκκληση του Σίνζο Άμπε για σταθερότητα στις αγορές
REUTERS / ISSEI KATO

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις άλλες χώρες της G7, σε μία προσπάθεια να μετριασθούν οι επιπτώσεις από τη ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ εξέφρασε σήμερα ο Σίνζο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής πως είναι κρίσιμης σημασίας για τις αναπτυγμένες χώρες να στείλουν ένα παγκόσμιο ενιαίο μήνυμα ότι θα γίνουν τα πάντα για να διασφαλισθεί η σταθερότητα στις αγορές.

«Είναι σημαντικό για τις αναπτυγμένες χώρες της G7 να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν να στέλνουν μήνυμα στην αγορά ότι θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να σταθεροποιήσουμε τη χρηματοπιστωτική αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άμπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Άμπε, ο οποίος δέχεται και ο ίδιος πυρά για την έλλειψη αποτελεσματικότητας του μείγματος οικονομικής πολιτικής των «Abenomics» του, εν όψει των εκλογών για την Άνω Βουλή τον επόμενο μήνα, είπε στον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο να παρακολουθεί στενά την αγορά συναλλάγματος και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, υπονοώντας νομισματικές παρεμβάσεις στην αγορά.

Ο Άμπε ζήτησε επίσης κατά την ίδια συνεδρίαση από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα, ενώ ο Κουρόντα απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα «θα λάβει όλα τα δυνατά μέτρα όποτε είναι ανάγκη».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαπωνικών Επιχειρήσεων Σανταγιούκι Σακακιμπάρα δήλωσε στη συνεδρίαση ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις «πρέπει να προετοιμασθούν για μία σειρά από κινδύνους», αν και σημείωσε ότι η κατάσταση με το Brexit διαφέρει εντελώς από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ